Iran: negen jaar celstraf voor kritische journalist

De Iraanse journalist Saeed Laylaz is tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens onrust stoken na de omstreden presidentsverkiezingen in juni. Dit heeft zijn advocaat gisteren bekendgemaakt. Hij gaat in beroep tegen het vonnis.

Laylaz is een bekend criticus van president Ahmadinejad. Zijn toonaangevende zakenkrant Sarmayeh is vorige maand verboden. Daarin werd de economische politiek van de regering kritisch gevolgd.

In Iran zijn diverse processen gevoerd tegen mensen die een rol speelden bij de protesten tegen de herverkiezing van Ahmadinejad. Vijf mensen hebben naar aanleiding van de betogingen de doodstraf gekregen en ruim tachtig anderen hebben celstraffen gekregen tot vijftien jaar.

De Iraanse arts die onthulde dat gearresteerde betogers in de gevangenis werden gemarteld, is door vergiftiging om het leven gekomen. Dat hebben aanklagers die zijn dood onderzoeken, bekendgemaakt. De arts had een salade gegeten waar een overdosis medicijnen tegen hoge bloeddruk aan was toegevoegd.

De vergiftiging voedt de angst van de oppositie dat hij vermoord is om wat hij wist. De onthulling dat gevangenen werden gemarteld in de gevangenis maakte zelfs conservatieve regeringsaanhangers woedend. De Iraanse regering was hierdoor erg in verlegenheid gebracht.

President Ahmadinejad maakte gisteren bekend dat Iran zijn uranium zelf verder gaat verrijken van 3,5 naar 20 procent. Dit hoog verrijkte uranium kan gebruikt worden in de kernreactor in Teheran die medische isotopen produceert. Die zit namelijk bijna zonder brandstof.

De afgelopen maanden hebben de VS en hun westerse bondgenoten aangeboden om nucleaire brandstof voor de medische reactor in Teheran te leveren. Ze stelden als voorwaarde dat Iran een deel van zijn huidige voorraad laag verrijkt uranium naar Frankrijk en Rusland zou sturen om daar verder te verrijken. Dit zou tevens een garantie zijn dat Iran geen kernwapen kan maken. (AP, Reuters)