Internationaal kort

Tsjetsjeense rebellen claimen aanslag op sneltrein in Rusland

Door onze correspondent

Moskou. Islamitische rebellen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag vrijdag op de Nevski-Expres, de sneltrein tussen Moskou en Sint- Petersburg, waarbij 26 passagiers werden gedood. De Tsjetsjeense rebellensite KavkazCenter.com publiceerde gisteren een brief van islamitische opstandelingen. Daarin staat dat de aanslag is uitgevoerd op bevel van Dokoe Oemarov, die een onafhankelijk emiraat op de noordelijke Kaukasus wil vestigen. Oemarov zou aan het hoofd staan van een netwerk van terreurcellen die strijden om de Noord-Kaukasus af te scheiden van Rusland. De rebellen worden ervan beschuldigd geregeld aanvallen uit te voeren op wetshandhavers sinds het einde van de twee bloedige oorlogen in Tsjetsjenië. De website KavkazCenter publiceerde eerder claims van rebellen die niet waar bleken te zijn.

Palestijnen sneller verjaagd uit Jeruzalem

Jeruzalem. Israël heeft een recordaantal Palestijnen hun recht ontnomen om te leven in Oost-Jeruzalem, heeft een Israëlische mensenrechtengroep gezegd. Ruim 4.750 mensen raakten hun woonrechten kwijt; meer dan de helft van het totale aantal sinds Israël Oost-Jeruzalem in 1967 annexeerde. „De herroeping van verblijfstatus heeft angstwekkende proporties aangenomen”, zei Dalia Kerstein, directeur van het HaMoked Center voor de Verdediging van het Individu. De VN, de EU en de VS hebben Israëls politiek in Jeruzalem veroordeeld. Palestijnen worden uit hun huis gezet als ze niet kunnen bewijzen dat het van hun is. De huizen die zonder Israëlische toestemming zijn gebouwd, worden met de grond gelijk gemaakt en nederzettingen uitgebreid op grondgebied dat in ’67 is bezet. Beide zijden claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad. (Reuters)

Hoofd onderzoek klimaat stapt op

Londen. Phil Jones, het hoofd van de Climate Research Unit van de universiteit van East Anglia, is opgestapt. Dat heeft de universiteit gisteren bekendgemaakt. Jones, een vooraanstaand klimaatonderzoeker, ligt onder vuur nadat vertrouwelijke e-mails door een computerinbraak in de openbaarheid kwamen. Volgens zijn tegenstanders zouden de e-mails aantonen dat Jones wetenschappelijk een onzuivere rol speelde in het onderzoek naar klimaatontwikkelingen. Jones weerspreekt dat. De politie onderzoekt de inbraak. (AP)

Iran laat opgepakte Britse zeilers vrij

Teheran. Iran heeft gisteren vijf Britse zeilers vrijgelaten die het 25 november aanhield nadat hun jacht in Iraanse wateren in de Golf was terechtgekomen. Ze zijn in hun boot naar internationale wateren gesleept. Volgens het staatspersbureau IRNA had de Revolutionaire Garde, die de zeilers aanhield, vastgesteld dat geen sprake was van boze opzet. Drie Amerikanen die in juli volgens hun familie vanuit Irak per ongeluk in Iran terechtkwamen, zitten nog steeds vast. (AP, AFP)

Leider terreurgroep opgepakt in Dhaka

Door onze correspondent

NEW DELHI. India heeft gisteren de arrestatie bevestigd van Arabinda Rajkhowa, een van de belangrijkste leiders en oprichters van het Verenigde Bevrijdingsfront van Assam (ULFA). De dertig jaar geleden opgerichte organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van aanslagen in de oostelijke deelstaat van India, met honderden doden. Rajlhowa werd vermoedelijk opgepakt in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. In dat land heeft een deel van het ULFA-kader zich teruggetrokken. Delhi heeft om zijn uitlevering gevraagd.