Hockey: na zege nog kans op finale

Dankzij een 3-2 zege op Engeland heeft de Nederlandse hockeyploeg nog kans de finale van de Champions Trophy te bereiken. Die kans is weliswaar miniem: Nederland moet zaterdag met ruime cijfers winnen van Duitsland, dat vandaag gastland Australië de eerste nederlaag in het toernooi toebracht: 1-3. En Zuid-Korea mag zaterdag niet winnen van Engeland. In de strijd om de vijfde plaats treft Engeland zondag Spanje, dat vandaag een4-1 voorsprong tegen Zuid-Korea verspeelde. De Aziaten slaagden er mede door een hattrick binnen zeven minuten van Nam Hyun-Woo in om terug te komen tot 5-5.

Nederland herstelde zich vandaag met fris en gretig spel van de nederlagen tegen Australië (7-2) en Zuid-Korea (2-1). „We gaan per wedstrijd beter spelen”, zei bondscoach Michel van de Heuvel na afloop. „Er komt ritme en duidelijkheid in het team. Ik vond het een spectaculaire wedstrijd waarin we met agressief en snel spel Engeland overbluften.”

Nederland was gevaarlijker en kwam veel vaker in de cirkel dan Engeland, de verrassende Europees kampioen. In de score kwam die overmacht niet tot uitdrukking. Ook wist Nederland geen enkele strafcorner te forceren. „Maar we komen wel met loopacties in de cirkel en maken veldgoals. Dat is een belangrijk extra wapen naast de strafcorner van Taeke Taekema”, zei Van den Heuvel.

Door een eigen doelpunt van Engeland, na een voorzet van Robbert Kemperman, kwam Nederland in de vierde minuut op 1-0. Een klein kwartier later werd het 2-0 door Rob Reckers. Engeland kwam diep in de eerste helft terug in de wedstrijd. Richard Mantell passeerde met een laag ingeschoten bal uit een strafcorner doelman Jaap Stockmann: 2-1.

Kemperman, genomineerd als talent van het jaar, combineerde met Robert van der Horst en sloeg de bal in de 49ste minuut in: 3-1. Nederland maakte het zich onnodig moeilijk. Tien minuten voor tijd liet Richard Smith Stockmann kansloos: 3-2. In de slotfase doorstond Nederland nog enkele hachelijke momenten in de eigen cirkel. (ANP)