Hirsch Ballin heeft nogal wat uit te leggen

Minister Hirsch Ballin (justitie) heeft nogal wat uit te leggen. Hij heeft de afgelopen dagen in Europees verband een paar handtekeningen gezet die hem in Nederland niet door iedereen in dank worden afgenomen.

Hirsch Ballin heeft de Eerste Kamer op de tenen getrapt. Hij jaste er in Europees verband nog twee belangrijke besluiten door waar het Nederlandse parlement, dus Tweede én Eerste Kamer hun fiat aan moesten geven. De Eerste Kamer kreeg de documenten zo laat dat er onmogelijk serieus naar gekeken kon worden.

De Senaat zei daarop: sorry, maar we zijn geen stempelkussen. Waarop de minister doodleuk namens Nederland instemde. Daarmee de goedkeuringswetten van de Verdragen van Maastricht, Amsterdam en Nice overtredend.

De Eerste Kamer heeft een scherpe brief aan de minister gestuurd en verlangt schriftelijk een deugdelijke verklaring. Als de Kamer daar niet tevreden mee is, zal volgende dinsdag wel een interpellatie volgen. En mogelijk een motie van flinke verontwaardiging.

Eerder was er al dat onbegrijpelijke besluit van de Raad van Ministers van justitie om, vlak voordat het Europees Parlement (vanaf 1 december) goedkeuring zou moeten geven, even snel met de VS af te spreken dat Washington inzage houdt in de SWIFT-computers die het Europese betalingsverkeer afhandelen, ook als zij in Europa staan. De afspraak geldt voorlopig voor negen maanden, maar toch.

Het Europarlement had nota bene in september nog strengere voorwaarden aan deze Amerikaanse eis verbonden, die is ingegeven door overwegingen van terrorismebestrijding. Het parlement drong er op aan te wachten met tekenen tot na 1 december zodat het parlement mee kon beslissen.  Dat verzoek hebben de ministers genegeerd. Europarlementariër Sophie in ’t Veld legt het hier uit in Goedemorgen Nederland.

    • Marc Chavannes