Het is de hoogste tijd

Het is een beetje gênant en eigenlijk not done om over Christmas pudding te beginnen als het nog niet eens Sinterklaas geweest is, want wie komt er nu eerst? Maar helaas, het moet, het is de hoogste tijd, wie nu geen kerstpudding maakt, maakt zich er geen meer. Zo’n ding moet een poos staan en rusten en intrekken en weet ik wat en wat nog erger is: je moet van tevoren zien dat je aan de ingrediënten komt. Geraspt niervet bijvoorbeeld. Wie het niet vindt gebruikt boter, dat is weliswaar veel zachter maar je moet wat. Er zijn wel Engelse winkels die zulke dingen hebben, dus vraag en zoek!

Engelsen doen zelf vaak afwijzend over hun Christmas pudding, ik heb wel gelezen over kostschooljongens die een wedstrijd hielden wie het verst met zijn pudding kon gooien of zoiets. Engelse moeders geven die kereltjes gewoon zo’n machtig ding mee na de kerstvakantie. Ze blijven eeuwig goed.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik, toen ik er eens een ging maken, er ook niet bepaald hoge verwachtingen van had. Maar het leek me leuk om eens te doen, onder leiding van een Engelse die graag, een beetje giechelig, haar tradities doorgaf.

Het was eigenlijk niet veel werk, je moet vooral mengen. Dat vinden Engelsen heel belangrijk, stirring the pudding, man, dat is me wat. En verder moet er urenlang gestoomd worden, op het gas of in de oven.

En uiteindelijk moet de pudding gegeten worden natuurlijk, maar meestal niet met Kerstmis want dan eet je al zoveel.

Maar een van de dagen daarna denk je ineens: hé, ik heb nog een Christmas pudding. En dan maak je hem warm en je dient hem op en dan ben je jezelf erg dankbaar.

Want hij is heerlijk.

Meng eerst de droge spullen goed door elkaar, giet er dan de geklopte eieren en de drank bij. Goed mengen, andere familieleden laten helpen. Het geheel moet ietsje vochtig zijn en makkelijk van de lepel vallen als je daarmee tegen de wand van de schaal tikt. Als te droog, doe er dan nog wat meer bier bij.

Laat het mengsel een nacht staan onder een doek. Vet de volgende dag twee puddingvormen in en dek die na het vullen goed af, bijvoorbeeld met ingevet bakpapier, zodat er geen water of stoom kan doordringen tot de pudding. Zet de puddingvormen in één of twee pannen kokend water en laat acht uur stomen. Let op dat niet alle water verdampt in de tussentijd. Bewaar de puddingen op een koele plaats. Voor je ze gaat eten, opnieuw twee uur stomen. Heet op een schaal storten en aan tafel bij kaarslicht overgieten met brandende cognac.

Laat iedereen ohh! en ah! roepen. Dat is traditioneel.

    • Marjoleine de Vos