GM laat beleggers in het ongewisse over vertrek topman

General Motors (GM) moet uitleggen waarom topman Fritz Henderson ontslag heeft genomen. Het vervangen van de topman van het concern kan op zichzelf een goede zaak zijn. Henderson behoort immers tot de oude garde, die de autoproducent in een faillissementsprocedure heeft doen belanden. En zoals Fiat en Ford hebben aangetoond, kan nieuw bloed van buiten de sector een ommekeer helpen bewerkstelligen. Maar het uitblijven van een verklaring van de zijde van GM doet een paar verontrustende signalen uitgaan.

Het is geen verrassing dat er toenemende spanningen waren tussen de topman en zijn raad van commissarissen – Henderson was naar buiten toe bijvoorbeeld optimistischer over een beursgang volgend jaar dan president-commissaris Ed Whitacre Jr.

Maar het plotselinge vertrek van Henderson impliceert dat de raad van commissarissen geen noodplan achter de hand had, hetgeen zorgwekkend is. Het vinden van een nieuwe topman voor een concern dat overeind wordt gehouden met overheidssteun is inderdaad niet bepaald makkelijk, zoals ook Bank of America ondervindt. Maar als de commissarissen plannen hadden om Henderson te wippen, hadden zij ook al enig idee over zijn opvolging moeten hebben.

Nóg zorgwekkender is echter wat dit zegt over de strategie van GM. De sanering op grond van de zogenoemde ‘chapter 11’-procedure [vergelijkbaar met surséance van betaling, red.] had het bedrijf moeten laten krimpen naar een beheersbaarder omvang. Sinds de afronding van die sanering heeft de nieuwe raad van commissarissen echter besloten vast te houden aan Opel, en het meerderheidsbelang in deze Europese dochteronderneming niet te verkopen aan het Canadese Magna. De commissarissen beraden zich nog over wat er met Saab moet gebeuren, nu de verkoop aan Koenigsegg niet doorgaat. Een hernieuwde poging om een mondiaal imperium op te bouwen is niet in het belang van GM.

Als het zo is dat de commissarissen eenvoudigweg het werk willen afmaken dat Obama’s gevolmachtigde voor de auto-industrie is begonnen toen hij Hendersons voorganger Rick Wagoner in maart de laan uitstuurde, hebben ze niets te vrezen als ze dat zouden zeggen. Maar wat de reden ook is voor de aftocht van Henderson, ze moeten snel openheid van zaken geven.

    • Antony Currie