Geen extra hulp bij WK voor arbitrage

De scheidsrechters krijgen volgend jaar bij het wereldkampioenschap voetbal niet de beschikking over twee extra assistenten. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA in Kaapstad besloten. Voorzitter Sepp Blatter had eerder deze week nog gezegd een uitbreiding van het arbitrale kwartet als een goede oplossing te zien om ‘missers’ te voorkomen.

De FIFA gaat wel een commissie samenstellen om de mogelijkheden op het gebied van arbitrage te onderzoeken.

„We hebben besloten dat op het WK 2010 geen verandering komt wat betreft de scheidsrechters”, aldus Blatter. „We houden het bij één scheidsrechter en twee grensrechters.” In de Europa League wordt dit jaar geëxperimenteerd met twee extra assistenten, achter beide doelen.

Op de vergadering in Kaapstad sprak de FIFA zich opnieuw uit tegen de invoering van technologische hulpmiddelen. De discussie over invoering daarvan was weer in alle hevigheid losgebarsten na de handsbal van de Fransman Thierry Henry in de play-offwedstrijd tegen Ierland. Arbiter Martin Hansson zag niet dat Henry de bal twee keer met zijn hand meenam, om ploeggenoot William Gallas in staat te stellen te scoren (1-1), waardoor Frankrijk zich uiteindelijk plaatste voor het WK. De FIFA maakte gisteren wel bekend dat de tuchtcommissie zich over de zaak zal buigen. (ANP)