Gastland WK krijgt traditiegetrouw een makkelijke poule

Speculaties over fraude bij de WK-loting zijn van alle tijden. Was het toeval dat Sophia Loren het gastland Italië in 1990 indeelde bij de voetbalploegen van de Verenigde Staten, Oostenrijk en Tsjechoslowakije? Of kon de Italiaanse actrice aan de temperatuur van de balletjes voelen hoe sterk een mogelijke tegenstander was? Was het slechts een ongelukje toen Lothar Matthäus bij de loting voor het WK van 2006 een balletje uit zijn handen liet vallen om vervolgens het zwakke Costa Rica aan gastland Duitsland te koppelen? Of kon de oud-voetballer aan een bijna onfeilbare markering verschillende landen onderscheidden? Deze vragen zijn nooit beantwoord.

Toeval of niet, de geschiedenis leert dat gastlanden opvallend vaak worden ingedeeld bij minder goede tegenstanders. Zo werd Mexico in 1970 aan El Salvador gekoppeld. West-Duitsland trof vier jaar later in de groep debutant Australië. Spanje trof in 1982 Honduras. Mexico speelde in 1986 in de eerste ronde tegen Irak. De ploeg van Verenigde Staten mocht het in 1994 opnemen tegen Colombia. Frankrijk speelde in 1998 in eigen land tegen Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika. Zuid-Korea zat in 2002 met Polen, Portugal en de VS ook niet bepaald in een poule des doods. Eigenlijk vormde alleen het WK van 1978 in Argentinië een uitzondering. Juist op deze van corruptie verdachte editie, stuitte het gastland op Italië, Frankrijk en Hongarije.

Gastland Zuid-Afrika ontloopt als groepshoofd volgend jaar toplanden als Brazilië, Italië en Spanje. De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron zal morgen (vanaf 18.00 uur) de loting in Kaapstad mede presenteren. Zuid-Afrika komt in elk geval in een groep bij Chili, Paraguay of Uruguay. Nieuw-Zeeland en Slovenië zouden, volgens de ‘traditie’ van een gelukkige loting voor het gastland, verder voor de hand liggende tegenstanders zijn op het WK.

    • Koen Greven