Garam masala

We koken deze week uit Specerijen, een inspirerend naslagwerk van de Australische Jane Lawson (uitgeverij Unieboek). Behalve ruim veertig individuele specerijen behandelt ze ook een aantal specerijenpasta’s (chermoula, Spaanse peperpasta, Aziatische currypasta’s en harissa) en een vijftiental specerijenmengsels.

Voor elk van die specerijenmengsels geeft Lawson een ingrediëntenlijstje, plus een aantal recepten om ze in te verwerken. Die ingrediëntenlijstjes zijn handig want hoewel je de meeste mengsels kant-en-klaar kunt kopen, verliezen specerijen eenmaal gemalen snel hun aroma en dus is dit soort mixen altijd het lekkerst wanneer je ze vers bereidt.

Vandaag een recept voor linzensoep met garam masala, waarvoor je eerst zelf dit Indiaas/Pakistaanse specerijenmengsel maakt. De soep is een geurig alternatief voor traditionele sinterklaaserwtensoep, en net als die laatste wordt hij alleen maar lekkerder wanneer je hem een dag laat staan. Het recept is voor 6 personen.

Voor de garam masala:

10 groene kardemompeulen

1 pijpje kaneel

2 eetlepels komijnzaad

2 theelepels kruidnagel

1 theelepel zwarte peperkorrels

1 theelepel versgeraspte nootmuskaat

Voor de soep:

2 eetlepels olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 prei, fijngesneden

4 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel garam masala, plus extra om te serveren

1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes

225 gram bruine (stukkokende) linzen

1 blik gepelde tomaten, in blokjes

1 eetlepel tomatenpuree

1,75 liter kippen- of groentebouillon

2 takjes tijm

1 volle hand platte peterselie, fijngehakt

Peuter voor de garam masala de zaadjes uit de kardemom en gooi de peulen weg. Breek de kaneel in stukjes. Rooster kardemomzaad, kaneel, komijnzaad, hele kruidnagels en zwarte peperkorrels 1-2 minuten in een droge koekenpan, of tot de aroma’s loskomen. Laat afkoelen. Maal in een keukenmachine of vijzel tot fijn poeder. (In een afgesloten potje 1 maand houdbaar.)

Verhit voor de soep de olie in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de ui, prei en knoflook toe en roerbak 2 minuten. Doe er de garam masala bij en bak nog 2 minuten op halfhoog vuur. Roer er de selderij en wortel door. Dek af en stoof, onder 2 of 3 keer roeren, 10 minuten op laag vuur, of tot de groenten zacht zijn. Voeg de linzen toe en schep goed om met de groenten. Doe er de tomaten, tomatenpuree, bouillon en takjes tijm bij. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 50 minuten zachtjes koken, onder nu en dan roeren, tot de linzen zacht zijn. Giet er, als het vocht te snel verdampt, wat extra water of bouillon bij. Verwijder de takjes tijm. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer bestrooid met peterselie en wat extra garam masala.

Janneke Vreugdenhil

Wat is jouw favoriete specerijencombinatie? Praat erover mee op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil