FC Twente krijgt geen loon naar werken

Twente player David Carney, right, and Fenerbahce player Mehmet Topuz vie for the ball during their group H soccer match in Enschede, eastern Netherlands, Wednesday, Dec. 2, 2009. (AP Photo/Peter Dejong) AP

FC Twente 0 Fenerbahçe 1

Ruststand 0-0. 71. Lugano 0-1. Scheidsrechter: Muniz Fernandez (Spa). Toeschouwers: 23.700.

Bernard Parker (22) leek weinig trek te hebben in vragen over de loting voor het wereldkampioenschap in zijn geboorteland. In zijn invalbeurt van tien minuten kon de Zuid-Afrikaanse aanvaller gisteravond de tweede nederlaag van het seizoen voor FC Twente niet meer afwenden. De Turkse koploper Fenerbahçe won met 1-0 in de Veste en veroordeelde de Nederlandse lijstaanvoerder tot een extra krachtsinspanning in de Europa League, over twee weken tegen Steaua Boekarest.

Parker treurde hardop over de gemiste kansen, het moment van onoplettendheid waarop Fenerbahçe scoorde en de uiteindelijke nederlaag tegen de ploeg waarvan FC Twente in Istanbul nog had gewonnen. Toch verscheen er een glimlach op zijn gezicht toen de loting van morgen in Kaapstad ter sprake kwam. „Ik ben blij dat we in pot één zijn ingedeeld. Daardoor ontlopen we de beste tegenstanders. De loting is spannend, maar de uitkomst zal onze opdracht niet veranderen. We moeten hoe dan ook de tweede ronde halen. Dat hoort zo in eigen land en dat verwachten onze supporters ook.”

Parker wordt door Zuid-Afrikaanse verslaggevers gezien als een nieuwe versie van Benni McCarthy, de vlugge spits van Blackburn Rovers die eerder voor Ajax, Celta de Vigo en FC Porto speelde. Bij FC Twente, dat hem afgelopen zomer overnam van Rode Ster Belgrado, heeft hij echter nog geen basisplaats kunnen veroveren. De Costa Ricaan Bryan Ruiz en de Slowaak Miroslav Stoch zijn als buitenspelers uitgegroeid tot smaakmakers in Enschede. Centrale aanvaller Blaise N’Kufo is onomstreden in de vernieuwde ploeg van trainer Steve McClaren. De clubtopscorer aller tijden krijgt zelfs een standbeeld bij de hoofdingang van de Veste.

Op het door de supportersvereniging bedachte beeldenplein moet ook een standbeeld komen van doelman Sander Boschker, de voetballer die de meeste wedstrijden voor FC Twente speelde. De in de Achterhoek geboren keeper hield zijn ploeg gisteravond in de eerste helft met enkele knappe reddingen overeind tegen Fenerbahçe. De ploeg van de Duitse trainer Christoph Daum belette het de thuisploeg voor rust op te bouwen en was gevaarlijk met snelle uitvallen. Wel kreeg FC Twente de beste mogelijkheid, maar Kenneth Perez schoot op de paal.

In de tweede helft was de ploeg van McClaren dreigend dankzij Bryan Ruiz en Miroslav Stoch. De Costa Ricaan kreeg na een combinatie tussen Stoch en N’Kufo een nauwelijks te missen kans, maar zag zijn inzet op de doellijn gekeerd door de Braziliaanse veteraan Roberto Carlos. Daarna was het Fenerbahçe dat het meest aandrong, ook doordat vleugelverdedigers David Carney en Ronnie Stam niet hun beste avond beleefden. Eerst liet de Braziliaanse spelmaker Alex twee kansen liggen, maar twintig minuten voor tijd kopte verdediger Diego Lugano wel raak uit een corner.

In het vervolg kregen beide ploegen goede kansen op een doelpunt. N’Kufo schoot in de extra tijd van buiten het strafschopgebied op de paal. Stoch scoorde in de rebound, maar zag de treffer afgekeurd wegens buitenspel. Met het gelijkspel van FC Sheriff tegen Steaua Boekarest (1-1) is FC Twente alleen bij een overwinning in Roemenië zeker van de volgende ronde in de Europa League. FC Sheriff heeft twee punten achterstand op de ploeg uit Enschede en gaat op bezoek van Fenerbahçe.

Verdediger Peter Wisgerhof vond dat FC Twente bij vlagen goed had gespeeld, maar pech had gehad. „We hebben twee keer de paal geraakt, een doelpunt werd afgekeurd en een bal werd van de lijn gehaald. Dat maakt de nederlaag zuur.” Wisgerhof leek zich echter geen zorgen te maken over de laatste groepswedstrijd, tegen Steaua Boekarest. „Misschien komt er straks wat rekenwerk aan te pas, maar als we over twee weken in Roemenië winnen, zit het goed. Zelfs een gelijkspel of een nederlaag kunnen voor ons genoeg zijn. Steaua is uitgeschakeld en wij willen overwinteren, dus vind ik dat we daar wel onze kansen moeten benutten.”

McClaren stelde dat FC Twente op basis van het spelbeeld ook een vervolg in de Europa League had verdiend. „Gelukkig hebben we het nog in eigen hand. Maar we hadden natuurlijk vanavond al moeten scoren. Zo’n nederlaag doet pijn, maar minder dan bij de uitwedstrijd tegen FC Sheriff. Vandaag hebben we gewoon goed gespeeld en ik verwacht van de ploeg dat ze dat zondag tegen NEC ook laten zien.”

    • Michiel Dekker