Ex-topman betaalt Siemens 5 miljoen

Het Duitse technologieconglomeraat Siemens, dat vandaag een kwartaalverlies van 1 miljard euro bekendmaakte, heeft een vergelijk getroffen met zijn oud-topman Heinrich von Pierer. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot corruptieschandaal bij het bedrijf. Pierer betaalt vijf miljoen euro aan Siemens, als boete voor de fraude.

Drie jaar geleden kwam naar buiten dat het bij Siemens gebruikelijk was voor buitenlandse opdrachten smeergeld te betalen. Het concern hield er speciaal voor dat doel een ‘zwarte kas’ van honderden miljoenen euro’s op na. De fiscus werd omzeild; binnen het bedrijf – zo werd uit latere onderzoeken en rechtszaken duidelijk – bestond een netwerk van functionarissen die het met de zakelijke moraal niet zo nauw namen. De eindverantwoordelijkheid hiervoor droeg bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer.

De nieuwe topman van Siemens, de Oostenrijker Peter Löscher, en voorzitter van de raad van commissarissen Gerhard Cromme hebben de afgelopen twee jaar besteed aan de ‘operatie schoon schip’ bij Siemens. Corrupte managers werden ontslagen, de manier van zakendoen werd doorgelicht. Intussen stelde de Duitse justitie dubieuze betalingen vast van in totaal 1,3 miljard euro. Aan boetes en buitengewone fiscale afdrachten is Siemens door de fraudezaak meer dan twee miljard euro kwijt.

Over de boete die het bedrijf aan Pierer had opgelegd, dreigde aanvankelijk een juridisch steekspel annex moddergevecht. De oud-Siemensbestuurders Klaus Kleinfeld, Johannes Feldmayer en Jürgen Radomski moeten eveneens miljoenenboetes betalen. Kleinfeld, ooit opvolger van Pierer als bestuursvoorzitter, is nu de topman van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa.

De boetes die Siemens heeft uitgedeeld, worden in Duitsland algemeen gezien als een doekje voor het bloeden; een symbool waarmee de onderneming de laatste resten hoopt weg te werken van een corruptieaffaire waaraan ze haast ten onder was gegaan.