Economie kort

Haag Wonen neemt maatregelen vanwege financiële problemen

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM. Haag Wonen, een van de grootste corporaties in Zuid-Holland, moet drastische maatregelen nemen om een financieel debacle op korte termijn te voorkomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse oordeel over de financiële positie van woningcorporaties van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) aan Haag Wonen. Haag Wonen (ruim 22.000 huurhuizen) is de grootste woningcorporatie tot nu toe die moet bezuinigen.

Leiding Siemens moet miljoenen betalen

Frankfurt. Zes voormalige directeuren van het Duitse elektronicaconcern Siemens betalen miljoenen euro’s schadevergoeding aan het bedrijf na een corruptieschandaal. Siemens heeft dat gisteren bekendgemaakt. Daarmee komt het aantal ex-topmannen dat wegens het schandaal schadevergoedingen betaalt, op negen. Siemens beschuldigt de directeuren ervan jarenlang te hebben toegekijken terwijl het concern steekpenningen betaalde om lucratieve buitenlandse contracten binnen te slepen. (ANP, AFP)

Ex-eigenaren Joekos claimen overwinning

Door een onzer redacteuren

Moskou. De voormalige eigenaren van het Russische energieconcern Joekos zeggen dat ze voor het Permanente Arbitragehof in Den Haag een rechtszaak tegen de Russische staat hebben gewonnen. De uitspraak van het hof maakt de weg vrij voor het indienen van een claim van maximaal 66 miljard euro. Als het Kremlin de claim niet honoreert, dan wil Joekos’ grootaandeelhouder GML beslag laten leggen op Russische bezittingen in het buitenland. De Russische overheid eiste in 2003 miljarden belastinggeld van Joekos, waardoor het bedrijf van oligarchen Chodorkovski en Lebedev failliet ging.

Autofabrikant Spyker geïnteresseerd in Saab

Zeewolde. Autofabrikant Spyker is geïnteresseerd in Saab en voert gesprekken met het Amerikaanse moederconcern General Motors (GM). Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf uit Zeewolde gisteren gezegd. Spyker besloot onlangs nog vanwege kostenbesparingen de productie van de sportwagens in Nederland te stoppen. (ANP)

België weigert tekort snel terug te dringen

BRUSSEL. België weigert zich neer te leggen bij de opdracht van de Europese Commissie om zijn begrotingstekort in 2012 onder de Europese limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product te brengen. De Belgische minister van Financiën Reynders heeft dat woensdag gezegd na overleg met zijn EU-collega’s. België en Italië moeten hun tekort een jaar eerder verlagen dan de meeste EU-lidstaten, waaronder Nederland. De Commisie wil dat omdat zij een aanzienlijk hogere staatsschuld hebben dan de meeste EU-landen. (ANP)