Die kogel bij de brief? Dat is vast de schuld van de post

Heel vaak worden politici bedreigd, zegt justitie. Gisteren stonden vier bedreigers voor de politierechter. Bos is geen ‘nette politicarus’.

Machteloze woede had drie mannen naar de plek gedreven waar ze nu zaten: het beklaagdenbankje bij de Haagse rechtbank. Een vierde wilde een grap uithalen. Ze stonden terecht voor het bedreigen van politici. Volgens het OM gebeurt dat steeds vaker en daarom was er gisteren een speciale themazitting bij de politierechter voor georganiseerd. Het OM wil aangeven dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd.

Arie, 42 jaar, heeft zijn advocaat ontslagen – die heult met de politie. Zes jaar geleden is hij in een psychiatrische instelling vergiftigd, zegt Arie. Iemand had iets in zijn koffie gedaan. In zijn zoektocht naar financiële compensatie was hij terechtgekomen in de Tweede Kamer. Toen hij tegen een bode zei dat hij niets meer te verliezen had en met minister Hirsch Ballin zou afrekenen, werd hij opgepakt.

De rechter probeert een uur lang tevergeefs tot hem door te dringen. Arie kijkt vragend om zich heen. „Ik zeg, het is een beetje verkeerd uitgepakt, nu. Maar dat ik de minister wilde bedreigen is een misverstand.” De rechter verklaart hem niet-toerekeningsvatbaar, en laat hem per direct gedwongen opnemen. Hij zal behandeld worden voor paranoïde en psychotische trekken.

Paul, 53, voert al jaren oorlog tegen de gemeente Delft. Toen hij werd beschuldigd van hennepteelt trok de gemeente een subsidie voor zijn fotozaak in. Paul werd vrijgesproken, de gemeente beloofde hem weer op de been te helpen. Maar een stoet ambtenaren later voelt Paul zich ernstig tekortgedaan door de overheid. Soms is de enige uitweg voor zijn machteloosheid het schelden op ambtenaren. Dat spijt Paul, maar het verdriet dat hij veroorzaakt is niets vergeleken met waar hij zelf al tien jaar onder lijdt.

Paul wil het over zijn oorlog hebben, de rechter over zijn zaak. Dat verschil van inzicht leidt tot een toenemende spanning bij de Delftenaar. Als hij hoort dat hij zes maanden voorwaardelijk krijgt, verlaat hij met slaande deuren de rechtszaal. „Wat een poppenkast!”

Ook de 34-jarige Walter uit Friesland is kwaad. Hij heeft een brief aan minister van Financiën Bos gestuurd, want die „helpt het land naar de klote”. In de brief zat ook een afgeschoten kogel. Hoe dat komt, weet Walter niet. „Iedereen weet dat de post onbetrouwbaar is”. Elke keer als de rechter iets wil zeggen, begint Walter ook te praten. Over Geitenbeek, die verre familie van Bos is, dat gaat terug tot de VOC-tijd. „Bos is geen nette politicarus. Die provoceert tien jaar lang, Oranje boven, weg met de Koningin.” Doe hem maar een werkstraf, dan kan hij weer naar huis. Die krijgt Walter, 120 uur. Kan hij ook zijn reiskosten declareren? Dat kan niet.

Niet alleen woede kan leiden tot bedreiging. Het kan ook een „scholierengrap” zijn, zoals de 19-jarige Nicolaas het omschrijft. Drank en de behoefte indruk op zijn vrienden te maken leidden tot een boodschap op de voicemail van Geert Wilders waarin de jongen de politicus een snelle dood voorspelde. Een „lafhartige daad”, juist omdat Wilders al zo vaak wordt bedreigd, vond de rechter. Ze legde 40 uur werkstraf op.

    • Derk Stokmans