Delegatie niet naar Turkije

De reis van een Kamerdelegatie naar Turkije gaat niet door. De Turkse regering wil de delegatie niet ontvangen omdat PVV-leider Geert Wilders er deel van uitmaakt. Alle partijen in de Tweede Kamer stemden er gisteren mee in de reis die in januari gepland stond af te gelasten, ook al zouden Kamerleden wel ontvangen worden door Turkse parlementariërs en maatschappelijke organisaties. „We hebben dit unaniem besloten, we betreuren het zeer dat we nu de dialoog niet aan kunnen gaan. Maar als de Turkse regering ons niet wil ontvangen dan is het hart uit ons programma gehaald”, zei delegatieleider Waalkens. Eén van de hoofdthema’s van het bezoek was de eventuele toetreding tot de EU. Wilders zei in een reactie dat Turkije hiermee aantoont dat het land „in geen honderd miljoen jaar lid mag worden van de Europese Unie”. „Als je democratische waarden aanhangt, dan ontvang je ook je tegenstanders. Het is een barbaars regime.” (NRC)