7 redenen om uit te gaan

1 films

Films van achter de Muur

In Maastricht, Den Bosch, Deventer, Arnhem, Rotterdam en Enschede. 3 dec t/m 27 jan. www.filmspiegel.net

Filmspiegel brengt uit het door het Filmmuseum georganiseerde programma ‘Cinema DDR - Films van achter de Muur’ zes speelfilms en documentaires die een unieke kijk geven op de Oost-Duitse (film)geschiedenis en het dagelijkse leven in de DDR. Om 19.45 uur draait in Lumière Maastricht Solo Sunny (Konrad Wolf, 1979). Wanneer Sunny flopt als solozangeres stort haar wereld in.

2 toneelavond

TA-extra: Teorema

Amsterdam: Stadsschouwburg. Vanaf 18.00u. Ta-extra: gratis, voorstelling: 17,50-23,50 euro. www.toneelgroepamsterdam.nl

Toneelgroep Amsterdam organiseert een avond rond de voorstelling Teorema, gebaseerd op de gelijknamige roman en film van Pier Paolo Pasolini. Frieda Pittoors en auteur Thomas Verbogt spreken over Pasolini. Aansluitend ontvangt Roeland Fernhout televisie- en radiopresentator Arie Boomsma. Na de voorstelling vindt een gesprek plaats tussen Fernhout, Boomsma en acteur Chico Kenzari.

3 muziek in de bieb

3 hoog achter

Utrecht: Bibliotheek Oudegracht, 3e verdieping. Tijd: 20.00u. Gratis. www.biebconcerten.nl

Iedere eerste donderdag van de maand is er een semi akoestisch concert in de muziekbieb. Vanavond is er een optreden van 3 hoog achter.

4 videokunst

Katarina Zdjelar – Parapoetics

Rotterdam: TENT. Van 3 dec t/m 7 febr. www.tentrotterdam.nl

Eerste grote solopresentatie van de Rotterdamse kunstenaar Katarina Zdjelar (Belgrado, 1979) waarin haar videowerken van de afgelopen vier jaar bij elkaar worden gebracht. Verder is er in januari 2010 een serie gesprekken waarbij Zdjelar gasten uitnodigt als performer/schrijver Caroline Bergvall, socioloog Willem Schinkel en filosoof Mladen Dolar.

5 clubavond

The Undercover Collections

Amsterdam: Melkweg Oude zaal. Tijd: 23.00u. Entree: 11 euro. www.indeklinch.nl

Tijdens de eerste Melkweg-editie van The Undercover Collections wordt een mix van elektro, techno en hip hop gebracht. Met: live popdiva’s Fagget Fairys (Kopenhagen), ‘beukelektro act’ D.I.M. (Berlin) en Undercover dj’s Vance & Cleo.

6 kunstenaar

Levi van Veluw

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 21.00u. Entree: 5 (studenten) of 7 euro. www.heldenavond.nl

De opkomende Arnhemse portretfotograaf Levi van Veluw (1985) is vanavond te gast bij de Heldenavond van de Willem de Kooning Academie. De werken van Van Veluw bestaan uit onlogische combinaties van materiaal, kleuren, vormen en patronen. De enige vaste factor is zijn eigen hoofd. Gastheer is Robert-Jan Glas.

7 muziekcafé

Naald en Kraak

Utrecht: SJU jazzpodium. Tijd: 21.00u. Gratis. www.sjujazz.nl

Het Utrechtse dj-collectief Naald en Kraak draait vintage 50’s, 60’s en 70’s rock & roll-, soul-, en jazzplaten. Petticoats uit de kast en kuiven in het vet dus. Live: The Three Farmer Boys.