Topman General Motors stapt ineens op

Topman Fritz Henderson (51) van de Amerikaanse autofabrikant General Motors is gisteren opgestapt. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Ed Whitacre, tot er een nieuwe topman gevonden is.

Het vertrek van Henderson komt als een verrassing. Hij werd pas acht maanden geleden de baas bij de fabrikant.

Een precieze reden voor het vertrek van Henderson bij de grootste Amerikaanse autofabrikant werd niet gegeven. Wel zei Whitacre op een persconferentie op het hoofdkantoor in Detroit dat GM sneller moet veranderen.

Autofabrikant GM raakte de afgelopen jaren in grote problemen door tegenvallende verkopen. GM was vooral bekend door grote auto’s die veel benzine verbruiken. Deze auto's zijn ook in de Verenigde Staten de laatste jaren steeds minder populair geworden.

GM leed de afgelopen jaren miljardenverliezen. Deze zomer ging het bedrijf failliet, waarna het in afgeslankte vorm een doorstart maakte. Daardoor verdwenen in Amerika ruim 21.000 banen bij het concern. De Amerikaanse overheid kreeg in ruil voor financiële steun van ongeveer 50 miljard dollar de meerderheid van de aandelen van het nieuwe General Motors in handen.

Het nieuwe GM wil nu in de eerste plaats afslanken. Daartoe wil het concern in Europa Opel verkopen. Maar na maandenlange onderhandelingen besloot het begin november om Opel toch zelf te houden. Het zakelijke klimaat in Europa en de financiële kracht en stabiliteit van GM zouden een verkoop toch niet nodig maken. Wel wacht Opel nu nog een grote saneringsronde, waardoor er ongeveer 10.000 banen in Europa verloren zullen gaan. De geplande verkoop van Saab ketste vorige week af.