Stillevens van Coorte geveild voor 3 miljoen

Twee schilderijtjes van Adriaen Coorte zijn gisteren in Amsterdam geveild voor meer dan 1,5 miljoen euro per stuk. Een record voor de kunstenaar en de duurste schilderijen die dit jaar in Nederland zijn geveild.

Adriaen Coortes Stilleven met perzik en twee abrikozen uit 1692 bracht met 1,57 miljoen 56.000 euro meer op dan Stilleven met aardbeien. „Dit heeft alle verwachtingen overtroffen”, zegt Mark Grol, directeur van Sotheby’s Amsterdam.

Vanuit de zaal boden gistermiddag vijf mensen op de Coortes en nog eens tien deden dat via de telefoon. Ze waren afkomstig uit alle delen van de wereld. De veilingmeester begon op 50.000 euro. Grol: „Het ging ongelooflijk snel omhoog. Boven het miljoen kwamen er nog twee nieuwe bieders bij. Dat is echt uitzonderlijk.” Beide schilderijen zijn bemachtigd door één persoon, een Europese verzamelaar waarover Sotheby’s alleen wil zeggen dat hij niet uit Nederland komt.

Bij de presentatie van de Coortes taxeerde Sotheby’s de twee „conservatief” op 100.000 tot 150.000 euro. Vergelijkbare werken brachten de laatste jaren enkele tonnen op en een stilleven met schelpen uit de collectie van de overleden bestuursvoorzitter Anton Dreesmann van V&D bracht in 2002 zelfs 1,1 miljoen euro op, tot gisteren het Coorte-record. Volgens Grol is een lage taxatie aantrekkelijk, omdat dan veel mensen hun interesse tonen en het biedingen uitlokt.

De twee schilderijtjes van 26,5 bij 20,5 centimeter waren meer dan honderd jaar in het bezit van een Zeeuwse familie, die verder anoniem wil blijven, en werden bewaard in een la. Die familie benaderde deze zomer Sotheby’s met de vraag of er belangstelling was voor iets van ‘Coorte’ (een beide werkjes is gesigneerd). Een enthousiaste medewerker was binnen een paar uur ter plaatse. Later bevestigde kenner Quentin Buvelot van het Mauritshuis de echtheid. Hoewel de twee in identieke lijsten zitten, betekent dit volgens hem niet dat ze een paar zijn.

Inclusief deze twee zijn 66 werken van Adriaen Coorte bekend. Schilderijen van hem hangen onder meer in het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Over Coorte, die pas sinds de jaren zestig van de vorige eeuw echt wordt gewaardeerd, is weinig meer bekend dan dat hij tussen 1660 en 1665 vermoedelijk in Middelburg is geboren en van 1683 tot 1707 schilderde.

Achtergrond over de twee Coortes op nrc.nl/kunst

    • Dirk Limburg