Sjeik Mohammed mort over de media

Eindelijk sprak sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum van Dubai. Een week lang wachtten bankiers smachtend op duidelijkheid en inzicht in de financiële huishouding van het wankelende Dubai World, een van de drie grote holdings van de heersende sjeiks. Gisteren sprak de heerser van Dubai en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), met journalisten.

„Wij, in de emiraten in het algemeen en in Dubai in het bijzonder, zijn sterk. Wij zijn doorzetters”, stelde hij in de aanloop naar de viering van het 38-jarig bestaan van de VAE, vandaag. „Wij hebben de wil om alle uitdagingen aan te gaan. Ook de uitdagingen veroorzaakt door tendentieuze mediaberichtgeving.”

Vorige week maakte Dubai World bekend een schuld van 59 miljard dollar (39 miljard euro) niet tijdig af te lossen. Pas over een half jaar zou afbetaling aan de orde zijn. Dubai World is eigenaar van onder meer de zwaar gefinancierde projectontwikkelaars Nakheel, bekend van de palmeilanden, en Limitless. De reputatie van Dubai als veilige en betrouwbare plek om te investeren staat op het spel.

Onzin, zegt sjeik Mohammed. „Iedereen probeert groter te groeien dan de boom die veel vruchten afwerpt. Sommigen doen dat door stenen te gooien tegen die boom.” Dubai en de zes andere emiraten zijn de vruchtbare bomen in de beeldspraak.

De sjeik zei tevreden te zijn met de grote aandacht voor de schuldproblemen van Dubai World.

Tot slot waarschuwde hij de media. Zij dienen objectief, eerlijk en correct te berichten. Op die condities garandeerde hij in 2008 vrijheid van de pers en richtte hij Media City op. Dit is uitgegroeid tot een stadsdeel waar alle internationale media zich hebben gevestigd. Het is aan sjeik Mohammed zelf te bepalen of media zich aan de voorwaarden houden.

Breaking views: pagina 19