Shaffy herdenkingen

Ramses Shaffy, de zanger en acteur die gisterochtend stierf, wordt dinsdag in besloten kring begraven. Het tijdstip zijn geheim. Er zijn plannen voor een openbare herdenking „om zijn leven te vieren”, ergens in Amsterdam, maar een datum en een locatie zijn nog niet vastgesteld. Vanavond vindt, op initiatief van een bewonderaarster, al een kleine bijeenkomst plaats aan de Dijksgracht in Amsterdam, waar in de jaren zeventig Shaffy’s woonboot lag.

Op de door de VARA gerunde opiniesite Joop.nl is een actie gestart om Shaffy’s hit Zing vecht huil bid lach werk en bewonder eind dit jaar op de eerste plaats in de Top 2000 van Radio 2 te krijgen, in plaats van het gebruikelijke Bohemian Rhapsody van Queen. Vorig jaar was Shaffy op die lijst van beste nummers aller tijden trouwens al met zeven liedjes vertegenwoordigd. Het hoogst genoteerd, op de veertigste plaats, stond toen het samen met Liesbeth List gezongen duet Pastorale.

De op 76-jarige leeftijd overleden Shaffy werd gisteren door minister Plasterk (OCW) betiteld als „deel van ons cultureel erfgoed” en als „een man bij wie de stembanden direct op zijn ziel waren aangesloten”. De cd/dvd-box Laat me raakte vandaag uitverkocht.

Necrologie van Ramses Shaffy op nrc.nl/kunst