Senaat in Australië verwerpt CO2-plan premier

De Australische senaat heeft vandaag het klimaatplan van de regering verworpen en daarmee nieuwe verkiezingen in 2010 dichterbij gebracht. De wet, waarmee premier Kevin Rudd (Labor) een systeem van emissiehandel wilde introduceren om de uitstoot van CO2 te reduceren, werd door de oppositie getorpedeerd. De senaat, waar de regering geen meerderheid heeft, verwierp de wet met 41 tegen 33 stemmen. De tegenstemmers waren klimaatsceptici van de liberalen en groenen die juist forsere emissiedoelen willen.

Rudd had de laatste maanden alles op alles gezet om het plan volgende week op de klimaattop in Kopenhagen te kunnen presenteren. Hij wist zich aanvankelijk verzekerd van de steun van de liberale oppositieleider Malcolm Turnbull, maar deze werd gisteren na conservatief verzet binnen zijn partij vervangen door klimaatscepticus Tony Abbott. De liberalen vrezen dat Rudds plannen ten koste gaan van de economie en zullen leiden tot verlies van tienduizenden banen in de industrie.

Vicepremier Julia Gillard verklaarde na de nederlaag dat de wet in februari opnieuw aan het parlement zal worden voorgelegd om de oppositie een nieuwe kans te geven in te stemmen. Zij voegde daaraan toe dat de regering niet uit is op nieuwe verkiezingen.

„Dit land is een van de heetste en droogste continenten op aarde. Wij zullen buitengewoon hard en snel door klimaatverandering worden getroffen”, zei Gillard, die Rudd verving wegens diens verblijf in het buitenland. „Wij zijn vastbesloten om actie te ondernemen”.

Het is de tweede keer dat het klimaatplan van de regering strandt. In augustus stemde een meerderheid van de senaat tegen de wet. De jongste verwerping van de wet, waarmee de regering de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 25 procent terug wil brengen ten opzichte van het jaar 2000, geeft premier Rudd staatsrechtelijk de mogelijkheid om vervroegd verkiezingen uit te schrijven, in maart of april 2010. (BBC, Reuters, AP)