Rwanda ruimt al zijn landmijnen op

Goed nieuws voor de vele kleine boeren in Rwanda. Het Afrikaanse land wordt als eerste ter wereld volledig vrij verklaard van landmijnen.

Een officiële aankondiging wordt verwacht tijdens de bijeenkomst van meer dan honderd landen over een landmijnvrije wereld. Deze bijeenkomst, in Colombia, duurt tot en met vrijdag.

Honderden Rwandezen zijn de afgelopen jaren om het leven gekomen of verminkt door landmijnen. Veel mijnen werden neergelegd tussen het uitbreken van de burgeroorlog in 1990 en de genocide in 1994.

Om ‘landmijnvrij’ te worden, moest Rwanda voldoen aan de voorwaarden van het internationale Landmijnverdrag uit 1997. Dat betekent dat Rwanda ook zijn voorraad ongebruikte mijnen onschadelijk heeft moeten maken.

De internationale Mines Awareness Trust (MAT), die heeft toegezien op het opruimproces, spreekt van een belangrijke stap. In veel (voormalige) conflictgebieden liggen meer mijnen, maar voor de wereldwijde campagne tegen landmijnen vormt de ontwikkeling in Rwanda een opsteker.

Voor Rwanda zelf is het opruimen belangrijk omdat meer dan driekwart van de bevolking leeft van de kleinschalige landbouw. Grond is bovendien schaars in Afrika’s dichtst bevolkte land.