Oranje ontloopt op WK sterkste landen

Niet Frankrijk maar Nederland is een van de acht groepshoofden bij het WK-voetbal van volgend jaar in Zuid-Afrika.

Verwacht werd dat Oranje op grond van prestaties bij de vorige twee WK’s – het criterium voor aanwijzing van de groepshoofden bij het vorige WK – geen groepshoofd zou worden. Frankrijk, de wereldkampioen van 1998, was vier jaar geleden in Duitsland verliezend finalist. Bij de aanwijzing van de groepshoofden is de FIFA nu echter uitgegaan van de ranking zoals die in oktober van dit jaar was. Frankrijk bezette toen de negende plaats. In de huidige ranking, aangepast in november, staat Frankrijk zevende. Nederland nam al in oktober de derde plaats in, achter Brazilië en Spanje.

Frankrijk haalde onlangs het WK via twee play-offswedstrijden tegen Ierland. De Fransen wonnen het eerste duel in Dublin met 1-0 en in de tweede ontmoeting, in Parijs, werd het in de verlenging 1-1. Frankrijk maakte gelijk dankzij een handsbal van aanvaller Thierry Henry.

„Nederland had een geweldige kwalificatiereeks, net als Spanje, door al zijn wedstrijden te winnen. Daarom zit Nederland in pot 1”, zei Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA volgens het persbureau ANP. Hij weersprak dat Frankrijk niet bij de groepshoofden hoort vanwege de controversiële handsbal van Henry. Volgens Valcke was al voor de play-offs besloten de wereldranglijst aan te houden bij de potindeling. De FIFA heeft bewust niet gekozen voor de wereldranglijst van november. Door de overwinningen in de play-offs maakten Frankrijk en Portugal een sprong op de ranking. Op de laatste ranglijst staat Portugal vijfde en Frankrijk zevende, waarmee ze onder meer Argentinië en Engeland achter zich houden. „Maar dan zouden deze landen voordeel hebben van de play-offs”, aldus Valcke.

Bert van Marwijk is blij dat het Nederlands elftal een van de acht groepshoofden is. De bondscoach ziet het als een bekroning van de kwalificatiereeks, waarin Oranje geen punt verspeelde. „Ik ben blij dat onze uitstekende plaatsingsreeks niet onopgemerkt is gebleven. Dit stemt zeker tot tevredenheid en geeft vertrouwen. Maar ik reken me niet rijk, want op een WK tref je nu eenmaal geen makkelijke tegenstanders.”

Pot 2 bestaat uit landen uit Azië, Oceanië, Noord- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied. In de derde de deelnemers uit Afrika en Zuid-Amerika, in de laatste pot acht ploegen uit Europa.