Nu kritiek van Iran op Rusland

Na zijn woedende uitvallen naar het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en de buitenwereld in het algemeen wegens de eis dat Teheran stopt met de bouw van een nieuwe verrijkingsfabriek, heeft Iran gisteren Rusland specifiek gekritiseerd.

President Mahmoud Ahmadinejad zei in een televisievraaggesprek dat Moskou door zijn steun voor de IAEA-resolutie van vrijdag „een fout” heeft gemaakt. „Het heeft de huidige situatie in de wereld niet juist geanalyseerd”, zei hij. Eerder had Teheran al aanmerkingen op Moskou omdat het onder westerse en Israëlische druk talmt met de levering van S-300 luchtdoelraketten.

Iran kon tot dusverre steeds rekenen op Russische en Chinese tegenstand tegen westers aandringen op harde sancties om Teheran te dwingen zijn verrijkingsprogramma te bevriezen. Maar een hoge Russische diplomatieke bron waarschuwde gisteren dat Iran er niet langer op kan vertrouwen dat Moskou hardere sancties tegenhoudt in de VN-Veiligheidsraad. „Als er een consensus is over sancties tegen Iran, zullen we ons niet afzijdig houden”, zei de diplomaat. Met zijn verwijzing naar die consensus creëerde hij overigens meteen een ontsnappingsmogelijkheid, aangezien China zich vooralsnog tegen nieuwe sancties keert.

De Russische diplomaat zei ook dat die sancties niet een kwestie zijn van „de komende uren of weken”. De westerse leden van de Veiligheidsraad wachten eveneens nog even af of er toch geen zaken met Iran kunnen worden gedaan.

Teheran beantwoordde de resolutie van het IAEA zondag met de aankondiging door Ahmadinejad van de bouw van tien verrijkingsfabrieken, een plan overigens dat door experts nauwelijks uitvoerbaar wordt geacht. Iran zegt dat zijn atoomprogramma zuiver civiel is en weigert op te houden met verrijken omdat het nucleaire Non-Proliferatieverdrag dat niet verbiedt.

Ahmadinejad wuifde gisteren de dreiging van nieuwe sancties weg. „Die zullen geen effect hebben.” (Reuters, AP)