nrc.nl/discussie

Eén van de laatste grote naziprocessen is deze week begonnen. De 89-jarige Iwan Demjanjuk wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Nederlandse Joden.

De Nederlandse deskundige Christiaan Rüter heeft twijfels over het proces (nrc.next, 30 november). Als Demjanjuk veroordeeld wordt, is het de vraag waarom duizenden Duitse kampbewakers niet zijn veroordeeld. En als hij niet wordt veroordeeld, zal de klacht luiden dat de Duitsers nog steeds nazi’s zijn. Is het terecht dat oud-nazi’s nu nog als hoogbejaarden voor het gerecht gebracht worden? Daarover discussiëren lezers op nrc.nl/discussie.

Dit proces is volkomen zinloos en 66 jaar te laat. Zou Demjanjuk levenslang krijgen, dan is hij binnen een half jaar overleden in de gevangenis en zal daarmee ook zijn straf ontlopen. Dit is een mooi voorbeeld van ziekelijk jagen op een luchtbel. De slachtoffers krijg je er niet mee terug.

Jan Willem

Tienduizenden mensen, onder wie vele honderden kinderen, met een knuppel de gaskamer injagen en zo een actieve bijdrage leveren aan een van de meest verschrikkelijke misdaden ooit, dat valt wat mij betreft in de categorie ‘onvergeeflijk’, ook 60 jaar na dato. Ik vind het een goede zaak dat oorlogsmisdaden niet verjaren.

D. van Velsen

Als ik bedenk hoeveel grotere oorlogsmisdadigers dan Demjanjuk al na enkele jaren van hun veel langere straffen, zijn vrijgelaten of niet eens voor de rechter zijn verschenen, dan is dit proces voor mijn gevoel een aanfluiting. Neem Wernher von Braun, wiens V2 met moorddadige slavenarbeid is ontwikkeld en gebouwd. Wist hij dat? Nou en of.

Dieter Heymann

Houston

Mijn grootouders werden vanuit Westerbork, tezamen met hun bejaarde ouders en vier van hun kinderen op 4 juni 1943 in Sobibor vermoord, een vijfde kind is in Auschwitz vergast, één kind dook onder. Dat niet alle kampbeulen veroordeeld zijn, lijkt me een drogreden. Waarom zou deze oude man zijn straf moeten ontlopen? Mijn moeder kreeg na juni 1943 levenslang.

Chaim Bultsma

Dit proces is ook een boodschap aan huidige oorlogsmisdadigers: Let op, voor deze daden kunt u eeuwig vervolgd worden. Dat is een basis voor onderhandelingen en misschien is het voor sommigen een rem.

Angie Diederen