NAVO: meer soldaten voor Afghanistan

De NAVO gaat haar missie in Afghanistan met minstens 5.000 militairen uitbreiden naast de 30.000 die de VS gisteren beloofden. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO gezegd. De Afghaanse regering heeft de plannen verwelkomd.

Tijdens een persconferentie vanochtend in Brussel zei Rasmussen dat het „cruciaal” is dat de andere NAVO-landen het Amerikaanse voorbeeld volgen. „Dit is niet alleen Amerika’s oorlog”, aldus Rasmussen. Hij zal er bij de andere NAVO-landen op aandringen extra manschappen te sturen.

De Afghaanse regering heeft Obama’s strategie vandaag verwelkomd. Hij heeft „opnieuw zijn verbintenis met Afghanistan bevestigd en zijn rede komt geheel overeen met wat de regering en het Afghaanse volk van hem verwachtte”, zei minister Rangeen Dadfar Spanta van Buitenlandse Zaken.

Polen heeft vandaag toegezegd 600 extra manschappen te sturen, maar dat aantal is nog niet „definitief”, aldus minister van Defensie Bogdan Klich. Ook Spanje maakte vandaag bekend dat het 200 extra militairen naar Afghanistan stuurt. Italië overweegt eveneens troepenuitbreiding, maar zei vandaag niets over aantallen. De Britse premier Gordon Brown maakte gisteren al bekend dat Groot-Brittannië 500 extra soldaten naar Afghanistan zal sturen.

De Franse president Nicolas Sarkozy liet vandaag weten positief te zijn over Obama’s plannen maar dat hij nu nog geen besluit neemt over extra manschappen. Sarkozy, die Obama’s strategie „dapper en vastberaden” noemde, zei te willen wachten tot na een internationale Afghanistanconferentie, in januari, in Londen. Eerder zei Frankrijk geen nieuwe soldaten te willen sturen. Sarkozy zei vandaag de voorkeur te geven aan het sturen van gendarmes, in plaats van militairen, die Afghaanse soldaten en politieagenten moeten trainen.

Ook Duitsland geeft de voorkeur aan politietraining en zei te willen wachten met een besluit tot na de Afghanistanconferentie in Londen. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei vandaag dat Duitsland, net als Obama, de „tijd wil nemen” voor een beslissing. In Duitsland ligt troepenuitbreiding gevoelig, zeker nu de Bundeswehr in opspraak is geraakt wegens een bombardement in Kunduz, waarbij burgerdoden vielen, wat door de legertop aanvankelijk werd verzwegen.

De Pakistaanse regering zei vanochtend dat Obama ervoor moet zorgen dat de troepenuitbreiding geen „negatieve gevolgen” heeft voor Pakistan. Een woordvoerder van de Afghaanse Talibaan zei vanochtend dat meer troepen alleen maar zouden leiden tot „meer verzet en gevechten”.