Mooi maar ergerlijk, net als z'n baard

cd pop

Devendra Banhart: What Will We Be **

In bepaalde opzichten lijkt de muziek van Devendra Banhart op zijn baard: mooi maar ergerlijk. Zoals je je bij zijn baard inmiddels afvraagt of dit een overjarige grap is, zo heeft ook de muziek te lijden onder een zekere stoffigheid. Banhart heeft een aantal trucs, als daar zijn het gevoelvol tokkelen op de akoestische gitaar, het kinderstemmetje, het smachtend herhalen van een vrouwennaam, zoals in het nummer ‘Angelika’ – in het verleden waren daar ‘Rosa’, ‘Maria’, ‘Margarita’ en ‘Siobhan’ – en de kreupele ritmes.

Ook op de nieuwe cd, What Will We Be, klinkt hij charmant, maar het vermoeden rijst dat Banhart meer zou kunnen. De hippietroubadour, die in 2004 voor het eerst van zich deed spreken, laat bij live-optredens zien dat hij gemene solo’s op zijn elektrische gitaar kan spelen en zijn emoties rauw het publiek in slingert. Dus waarom blijft hij op cd steeds hangen in de vriendelijke knutselfolk?

HESTER CARVALHO

Devendra Banhart treedt op: 4/12 Paradiso, Amsterdam

    • Hester Carvalho