Modderen in een wereld zonder links

Dvd

Links

Regie: Froukje Tan €19,99 ****

Psychiater Oliver Sacks maakte furore met boeken over neurologische trauma’s en de verbluffende wijze waarop het brein zich daaraan aanpast. Naast het zoete Awakenings was dat zelden onderwerp van speelfilms. Tot het verfrissend originele debuut Links van de Rotterdamse filmmaker Froukje Tan. Zij laat de nerd Dexter op een ochtend ontwaken met twee Sacks-syndromen. Dexter ervaart geen links en herkent geen gezichten, maar zijn bestaan is zo geordend en contactarm dat hij lang kan doormodderen. Met Dexter ervaren we de verbazing en frustratie over zijn ontrafelende wereld. Hij is als een tam muisje dat uit zijn kooi is ontsnapt en gedesoriënteerd de weg terugzoekt naar de vertrouwde realiteit van zaagsel, voederbak en tredmolen.

Deze surreële horreur serveert Tan koel, droog en minimalistisch, en de bliepende soundtrack van de Easy Aloha’s draagt bij aan de algehele vervreemding. Zonde dat dit soort werkelijk oorspronkelijke ideeën in Nederland normaliter slechts korte films opleveren.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol