Met Kameroen naar WK voor Enoh droom die uitkomt

Na Benni McCarthy en Steven Pienaar heeft Ajax in Eyong Enoh weer een talent van de satellietclub in Kaapstad. „Ik moet te allen tijde mijn contract waarmaken.”

Veel voetballers die tijdens het kortstondige bewind van trainer Marco van Basten door Ajax werden aangetrokken, zijn op een zijspoor gezet. Maar de huidige coach Martin Jol maakt wel dankbaar gebruik van de 23-jarige Eyong Enoh, de verdedigende middenvelder die voor de juiste balans zorgt in het elftal.

Enoh groeide op in Kameroen. In de stad Kumba, in het zuidwesten, had hij voor Afrikaanse begrippen geen slechte jeugd. Hij groeide op met vier zussen en een broer. Zijn vader was douaneambtenaar, zijn moeder verkocht spullen op kleine markten of scholen in de omgeving.

De omstandigheden om te voetballen waren primitief. „Iedere jongen in Kameroen voetbalt altijd en overal, met zonneschijn en regen”, vertelt Enoh op het sportpark De Toekomst van Ajax in de aanloop naar het duel van vanavond met Timisoara. „Op straat, op de veldjes, in en rondom het huis. Ja, zelfs in de kamer. Iedereen houdt van voetbal, vooral in de stad waar ik woonde. Wij speelden meestal niet op gras, maar op gravel of zand. Tot mijn achtste heb ik dat op blote voeten gedaan, zoals de meeste jongens in Kameroen. Naar school ging je goed gekleed. Je enige paar schoenen trapte je niet af op een voetbalveldje. Pas toen ik bij een club competitie ging spelen, kreeg ik kicksen.”

Bij toernooitjes met school werd duidelijk dat Enoh talent had. Hij was bovendien intelligent. Na de middelbare school kon Enoh naar de universiteit en hij koos voor de studie geneeskunde. Na twee jaar haakte hij echter af. Inmiddels speelde Enoh voor een eredivisieclub in Kameroen. „De studie was moeilijk te combineren met de reizen die ik maakte voor het voetbal en de trainingen. Er zit ook veel praktijk in geneeskunde en daarvoor moet je aanwezig zijn. Ik dacht: ik stop ermee, ik kan het later altijd weer oppakken. Ik besefte tegelijkertijd dat ik een bevoorrecht mens was, want veel kinderen in Afrika hebben niet de mogelijkheid naar school te gaan.”

Zijn vader stond niet te juichen toen de zestienjarige Eyong deze beslissing nam. „Later begreep ik wat hij bedoelde. Ik nam toch een bepaald risico. In Kameroen zijn voetballers niet verzekerd. Als mijn voetballoopbaan door een doodschop voortijdig was beëindigd, had ik niets meer gehad. Hij wilde dat ik een basis zou hebben om na mijn loopbaan op terug te kunnen vallen.”

Of hij over een aantal jaren weer de studieboeken uit de kast trekt, weet hij nog niet. „Ik leef van dag tot dag. Als je het me nu vraagt zeg ik: het liefst zou ik na mijn voetbalcarrière in Kameroen of een ander land kinderen op scholen adviseren bij het maken van de juiste keuzes voor hun toekomst. Ze groeien daar op zonder rolmodellen waar ze tegen opkijken. Ze hebben geen voorbeelden die hen motiveren iets op te pakken.”

In Kameroen wordt in de ere- en eerste divisie semiprofvoetbal gespeeld. Zijn eerste fullprofcontract kreeg Enoh op Cyprus. Na Mount Cameroon FC stond hij twee jaar onder contract bij Magusa Türk Gücü SK, op het Turkse deel van het eiland. Een spelersmakelaar, Mario genaamd, bracht hem vervolgens in 2006 naar Ajax Cape Town. In Zuid-Afrika werd hij in 2008 uitgeroepen tot speler van het jaar. „Ik ging niet voor het geld naar Cyprus, maar voor Europa en het voetbal. Ik dacht: goed voor mijn loopbaan. De organisatie en faciliteiten waren daar al anders dan in Kameroen. Bij Ajax Cape Town waren die nog beter. Het niveau van het topvoetbal in Zuid-Afrika is vergelijkbaar met de Nederlandse eredivisie. Er lopen veel goede spelers rond. Misschien zijn er kleine verschillen op het gebied van tactiek en de snelheid van het spel. Ajax Cape Town heeft dezelfde filosofie als het Amsterdamse Ajax: opleiden staat centraal. Als de club de goede jonge spelers wat langer kan vasthouden, en eventueel wat ervaren voetballers aantrekt, zou het ook kampioen kunnen worden.”

Na een aanbeveling van de Nederlandse/Zuid-Afrikaanse doelman Hans Vonk kwam Enoh in Amsterdam. Hij kan niet ontkennen dat er wat is veranderd bij Ajax sinds Jol het roer overnam van Van Basten. Ook voor hem. „Elke trainer heeft zijn eigen filosofie en benadering. Maar je hebt met hem toch voornamelijk een zakelijke relatie. Ik moet te allen tijde mijn contract waarmaken.”

Gabri lijkt een belangrijke concurrent voor hem in het elftal. Maar zo ziet hij het niet. „We kunnen beiden in één team spelen en afhankelijk van de tegenstander van positie wisselen. Ik probeer me in alles nog te verbeteren. Van een ervaren voetballer als Gabri kan ik veel leren.”

In juni van dit jaar maakte Enoh tegen Marokko zijn debuut voor het nationale team van Kameroen dat zich ook heeft geplaatst voor het WK. Inmiddels heeft hij zes interlands gespeeld. Het mondiale toernooi in Zuid-Afrika komt dichterbij. „Het wordt een WK waarin veel teams voor verrassingen gaan zorgen”, verwacht Enoh. „Het is echt een droom die uitkomt om in Afrika een WK te spelen. Het zal veel clubs daar stimuleren. En in Zuid-Afrika kan het een bijdrage leveren aan de verdere opbouw van het land. Ik neem met Kameroen in januari ook nog een maand deel aan het toernooi om de Afrika Cup. Door de winterstop mis ik maar één wedstrijd in de eredivisie. Ik hoop dat de belangen van Ajax niet zullen botsen met die van het nationale team.”

Vooralsnog wil de club zijn contract – dat nog doorloopt tot 2012 – openbreken en tussentijds verlengen. Zijn naam werd vorige week in verband gebracht met Sevilla. Enoh belooft dat hij tot 2012 bij Ajax blijft. Maar hij stelt ook: „Je weet nooit wat er nog gebeurt. Eerst maar eens de Afrika Cup, kampioen worden met Ajax en het WK. In welke grote competitie ik ooit wil spelen? Dat is mijn kleine geheim.”

    • Erik Oudshoorn