Loopbaan kort

Europese Commissie: te weinig vrouwelijke wetenschappers

Brussel. Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de wetenschap in Europa, ondanks inspanningen van de Europese Commissie en tal van universiteiten om hun aantal te laten toenemen. Op dit moment is 18 procent van de professoren in EU-landen een vrouw. Van de Europese onderzoekers is 30 procent vrouw, blijkt uit statistieken die onderzoekers van de Europese Commissie gisteren hebben gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke vakblad Science. Volgens de onderzoekers is het aantal gepromoveerde vrouwen in de afgelopen vijf jaar wel toegenomen, met 6,8 procent. (ANP)

Juffen dreigen plezier in werk te verliezen

Door een onzer redacteuren

Rijswijk. Kleuterjuffen komen in opstand tegen de Citotoetsen, leermethoden en toenemende druk op de kleuters. Dat blijkt uit een enquête van Het Onderwijsblad, uitgegeven door de Algemene Onderwijsbond (AOb). Ruim 350 kleuterjuffen deden mee met het onderzoek; 90 procent vindt dat onderwijs te schools wordt. Uit het onderzoek komt naar voren dat de juffen het onderwijs te verzakelijkt en prestatiegericht vinden. Het onderzoek werd gehouden onder leerkrachten die in de jaren tachtig de opleiding tot kleuterjuf (Klos) hebben gevolgd. Sinds twintig jaar verzorgen de pabo’s de opleiding. Veel ondervraagden willen dat er weer een speciale opleiding komt tot kleuterleidster.

Iets meer werklozen in Europese landen

Brussel. In de Europese landen met de euro als betaalmiddel waren in oktober iets meer mensen werkloos dan een maand eerder. Ten opzichte van vorig jaar zijn er veel meer werklozen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat, die gisteren zijn bekendgemaakt. Op de totale bevolking in de eurozone was bijna eentiende werkloos, ofwel ruim 15,5 miljoen mensen. Dat zijn er 134.000 meer dan een maand eerder en ruim 3 miljoen meer ten opzichte van vorig jaar. Nederland (3,7 procent) en Oostenrijk (4,7 procent) hadden de laagste werkloosheid. Letland en Spanje scoren het hoogst, met een werkloosheid van rond de 20 procent. (ANP)

Rugklachten en RSI komen ‘t vaakst voor

Amsterdam. Aandoeningen aan rug, benen en armen, zoals rugklachten en RSI, stonden in 2008 bovenaan de lijst van meest voorkomende beroepsziekten. Dat blijkt uit een rapport dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) deze week heeft gepresenteerd. Het centrum onderzocht een kleine zevenduizend meldingen van bedrijfsartsen over beroepsziekten van het afgelopen jaar. In ruim 40 procent van de gevallen ging het om aandoeningen aan rug, benen en armen, gevolgd door gehooraandoeningen (34 procent) en psychische aandoeningen (17 procent). (ANP)