Kort nieuws Kunst

Pathé-keten aast op overname van bioscopen Minerva

Door onze kunstredactie

rotterdam, 2 dec. - Bioscoopketen Pathé wil branchegenoot Minerva overnemen. De onderhandelingen starten begin 2010. Als die slagen, komt volgens de woordvoerder van Pathé 44 procent van de Nederlandse bioscoopmarkt in handen van de marktleider. Minerva is voor Pathé interessant omdat de keten in andere steden actief is. Minerva heeft negen bioscopen in Alkmaar, Arnhem, Breda, Delft, Haarlem, Maastricht, Tilburg, Zaandam en Zwolle. Pathé is oppermachtig in de Randstad en heeft complexen in Helmond, Groningen en Eindhoven. Na de overname resteren er naast Pathé nog drie middelgrote bioscoopketens, vooral actief in provinciesteden: JT Bioscopen, Wolff Cinema Groep en Utopolis. Wolff en Minerva exploiteren samen de moderne keten MustSee. Pathé verwacht geen gedwongen ontslagen door de overname.

Grachtenfestival stopt definitief

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 2 dec. - Het Grachtenfestival in Amsterdam wordt na twaalf jaar opgeheven. Bestuur en directie zien geen mogelijkheid het festival te handhaven, nadat een aantal sponsors zich heeft teruggetrokken. Het festival, met 70.000 bezoekers bij ruim 160 concerten, is voor 90 procent afhankelijk van sponsors. De gemeente Amsterdam gaf 109.000 euro subsidie. De opheffing van het Grachtenfestival heeft geen gevolgen voor het traditionele Prinsengrachtconcert, dat eerder bestond en wordt georganiseerd in samenwerking met de Avro.

Symphonica in Rosso te koop

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 2 dec. - De concertreeks Symphonica in Rosso van het onlangs failliet verklaarde artiestenbureau The Entertainment Group (TEG) van Marco Borsato is te koop. Volgens curator Padberg kan tot en met 18 december een bod worden uitgebracht op het merk, het beeldmerk en het webdomein. Volgens Padberg zal concertorganisator Mojo waarschijnlijk een bod doen.