Kort nieuws Economie

Ex-eigenaren Joekos claimen overwinning

Door onze correspondent

Moskou, 2 dec. - De voormalige eigenaren van het Russische energieconcern Joekos zeggen dat ze voor het Permanente Arbitragehof in Den Haag een rechtszaak tegen de Russische staat hebben gewonnen. De uitspraak van het hof maakt de weg vrij voor het indienen van een claim van maximaal 66 miljard euro. Als het Kremlin de claim niet honoreert, dan wil Joekos’ grootaandeelhouder GML beslag laten leggen op Russische bezittingen in het buitenland. De Russische overheid eiste in 2003 miljarden belastinggeld van Joekos, waardoor het bedrijf van oligarchen Chodorkovski en Lebedev failliet ging en werd geconfisqueerd door de Russische staat.

Rechten behouden na deeltijd-WW

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 2 dec. - Werknemers die in deeltijd-WW hebben gezeten, maar daarna toch zijn ontslagen, houden hun WW-rechten. Dat is het resultaat van een motie van Kamerleden Roos Vermeij (PvdA) en Ineke van Gent (GroenLinks), die gisteren is aangenomen. De boete voor werkgevers indien ze werknemers na deeltijd-WW alsnog ontslaan, is vervallen. Sinds de regeling in april inging, hebben 3.800 bedrijven voor 35.000 mensen deeltijd-WW aangevraagd. De regeling stopt op 1 januari.

Heijmans verbaasd over staatssteun

Rosmalen, 2 dec. - Heijmans is verbaasd over de uitspraak van de Zuidelijke Rekenkamer dat de provincie Noord-Brabant het bouwbedrijf mogelijk staatssteun heeft gegeven bij de aankoop van een aantal percelen. Dat heeft het bedrijf vandaag gezegd. Gisteren deed secretaris Piet de Kroon van de Rekenkamer de gewraakte uitspraak. Het orgaan oordeelde dat de prijs die Heijmans in het voorjaar voor de grond kreeg aanzienlijk hoger is dan de gebruikelijke prijs. Het bouwbedrijf betwist dit. Noord-Brabant weersprak de aantijgingen gisteren al. (ANP)

Google komt uitgevers tegemoet

Mountain View, 2 dec. - Google gaat het zijn gebruikers moeilijker maken om onbeperkt gratis nieuws van het internet te plukken. Daarmee doet het bedrijf een belangrijke concessie aan krantenuitgevers, die het Amerikaanse internetbedrijf beschuldigen van diefstal van advertentie-inkomsten op het web. Google gaat een systeem invoeren waarbij gebruikers per dag maximaal vijf keer kunnen doorklikken naar artikelen op een bepaalde nieuwssite. Daarna is het voor uitgevers mogelijk om geld te vragen voor toegang of om registratie van de bezoeker te vragen. (ANP)