Kort nieuws Buitenland

Tsjetsjeense rebel claimt aanslag op sneltrein Rusland

Door onze correspondent

Moskou, 2 dec. - Islamitische rebellen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag vrijdag op de Nevski-Expres, de sneltrein tussen Moskou en Sint-

Petersburg, waarbij 26 passagiers omkwamen. De Tsjetsjeense rebellensite KavkazCenter.com publiceerde vanmorgen een brief van islamitische opstandelingen. Daarin staat dat de aanslag is uitgevoerd op bevel van Dokoe Oemarov, die een onafhankelijk emiraat op de noordelijke Kaukasus wil vestigen. KavkazCenter publiceerde eerder claims van rebellen die niet waar bleken.

Palestijnen slaags met kolonisten

Jeruzalem, 2 dec. - Tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten die een huis in bezet Oost-Jeruzalem in bezit namen is gisteren een handgemeen uitgebroken. Daarbij werden twee kolonisten licht gewond, aldus getuigen. Het betreft het zevende door Palestijnen bewoonde of geclaimde huis dat dit jaar door een Israëlische rechter aan kolonisten werd toegewezen. De krant Ha’aretz meldde vandaag dat vorig jaar een recordaantal – 4.557 – Palestijnen hun vergunning om in Oost-Jeruzalem te wonen is ontnomen. Dat is eenderde van alle Palestijnen die hun woonrechten verloren in de 40 jaar die Israël het Arabische stadsdeel bestuurt. (AFP, Reuters)

Hoofd onderzoek klimaat stapt op

Londen, 2 dec. - Phil Jones, het hoofd van de Climate Research Unit van de universiteit van East Anglia is teruggetreden. Dat heeft de universiteit vandaag bekendgemaakt. Jones, een toonaangevend klimaatonderzoeker, ligt onder vuur nadat vertrouwelijke e-mails door een computerinbraak in openbaarheid kwamen. Volgens zijn tegenstanders zouden de e-mails aantonen dat Jones wetenschappelijk een onzuivere rol speelde in het onderzoek naar klimaatontwikkelingen. Jones weerspreekt dat. De politie onderzoekt de inbraak. (AP, Reuters)

Britse rechter wijst ‘geheim bewijs’ af

Door onze correspondent

Londen, 2 dec. - Twee Britse rechters hebben gisteren bepaald dat twee mannen die van terrorisme worden verdacht vrijlating op borgtocht niet kan worden ontzegd op grond van geheim bewijs. Een Pakistaan en een Algerijn, die worden verdacht van terrorisme, hadden de zaak aan de rechters voorgelegd. De regering gaat in hoger beroep. Burgerrechtenactivisten daarentegen vierden de uitspraak als een overwinning.

Toch geen huwelijk homo’s Argentinië

Buenos Aires, 2 dec. - Ambtenaren in Buenos Aires, de Argentijnse hoofdstad, hebben gisteren een stokje gestoken voor het eerste homohuwelijk in Latijns-Amerika. Zij weigerden Alejandro Freye (39) en José Maria di Bello (41) in de echt te verbinden. Zij beriepen zich op een uitspraak van een rechter een dag eerder. Die verwierp de uitspraak van een lagere rechter vorige maand dat de twee wel mochten trouwen. (AP)

Iran laat opgepakte Britse zeilers vrij

Teheran, 2 dec. - Iran heeft vandaag vijf Britse zeilers vrijgelaten die het 25 november aanhield nadat hun jacht in Iraanse wateren in de Golf was terechtgekomen. Ze zijn in hun boot naar internationale wateren gesleept. Volgens het staatspersbureau IRNA had de Revolutionaire Garde, die de zeilers aanhield, vastgesteld dat er geen sprake was van boze opzet. Drie Amerikanen die in juli volgens hun familie vanuit Irak per ongeluk in Iran terechtkwamen, zitten nog steeds vast. (AP, AFP)

Bemba niet vrij op voorlopige basis

Den Haag, 2 dec. - De Kamer van Beroep van het Internationale Strafhof heeft vanochtend beslist dat de Congolese oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba niet op voorlopige basis vrijkomt. Lagere rechters besloten in augustus tot zijn voorlopige vrijlating, maar volgens de beroepsrechters bestaat het risico dat hij vlucht. Hij zal volgend jaar terechtstaan voor oorlogsmisdaden in de Centraal Afrikaanse Republiek. (AP)