Kort nieuws Binnenland

Utrechts verbod op samenscholing in wijk opgeheven

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 2 dec. - Het samenscholingsverbod in de Utrechtse Vogelaarwijk Kanaleneiland is per direct opgeheven. De gemeente liet gisteren weten dat burgemeester Aleid Wolfsen daartoe heeft besloten. Ook de mosquito’s – geluiden met een irritant hoge frequentie – worden niet meer gebruikt om groepen mensen uiteen te jagen. Het samenscholingsverbod werd in september 2007 ingevoerd. Volgens de gemeente is de criminaliteit gedaald, de overlast afgenomen en de relatie tussen de probleemjongeren en straatcoaches verbeterd. Wolfsen waarschuwde dat bij nieuwe problemen „een zwaar middel als het samenscholingsverbod” weer zal worden ingevoerd.

Begraafplaats in Twente mag door

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 dec. - De aanleg van een begraafplaats in Tubbergen kan doorgaan. De Raad van State vernietigde eerder het besluit van de raad van de Twentse gemeente omdat destijds onvoldoende rekening was gehouden met de aanwezigheid van archeologische schatten in de bodem , Nu deze resten inmiddels veilig zijn gesteld, staat de bestuursrechter de aanleg toch toe. Omwonenden hadden protest aangetekend tegen het kerkhof, dat hun vrije uitzicht zou aantasten en omdat begrafenissen hun rust zouden verstoren. Ook vreesden ze dat ‘lijkenwater’ hun tuinen zou bevuilen.

6 ton voor vertrek bij Hartstichting

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 dec. - De Hartstichting betaalt voormalig medisch directeur Volkert Manger Cats ruim 600.000 euro vanwege zijn vertrek in 2004. De stichting moet zijn salaris drie jaar lang, tot zijn pensioen, volledig uitbetalen. Cats verdiende ruim 170.000 euro per jaar en was niet bereid tot een salarisverlaging. De rechtbank stond de Hartstichting niet toe Cats om deze reden te ontslaan. Naast zijn salaris krijgt Cats ook een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro. Vorige week werd bekend dat Unicef ruim 350.000 euro betaalde aan salaris en een vertrekregeling voor directeur Henk Franken.

Griepprik bij 76 pct uit risicogroep

Utrecht, 2 dec. - Huisartsen hebben tijdens de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep ongeveer 4 miljoen mensen ingeënt. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Nationaal Programma Griepvaccinatie (SNPG) vandaag presenteerde. Bijna 76 procent van de 5,5 miljoen patiënten uit de risicogroepen hebben de afgelopen weken de eerste vaccinatie gehaald. Volgens de stichting is dit vergelijkbaar met de jaarlijkse opkomst bij de vaccinatie tegen de seizoensgriep. (ANP)

250 nieuwe banen bij fiscus Heerlen

Door onze correspondent

Maastricht, 2 dec. - De werkgelegenheid bij de belastingdienst in Heerlen wordt op zijn laatst begin 2012 uitgebreid met een kleine 250 banen. De Tweede Kamer nam gisteren een motie met die strekking aan, ingediend door Marleen de Pater (CDA) en Pierre Heijnen (PvdA). De banen bij de belastingdienst compenseren het verlies aan werkgelegenheid in oostelijk Zuid-Limburg door het vertrek van de Algemene Inspectiedienst (AID) naar Eindhoven. De personele uitbreiding bij de fiscus is nodig vanwege een nieuwe Europese verordening voor grensarbeiders.

Website nrc.next wint blogprijs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 dec. - Het weblog van nrc.next is gisteren bij de uitreiking van de ‘Dutch Bloggies’ uitgeroepen tot beste weblog van 2009. Volgens de jury is het nextlog „spraakmakend”. Het weblog was in totaal vier keer genomineerd en won bij de uitreiking in in Den Haag ook in de categorie ‘Nieuws & Opinie’. Andere sites die genomineerd waren als beste weblog waren onder andere Frontaal Naakt, Elsevier en GeenStijl. In de jury dit jaar zaten onder meer Kamerlid Boris van der Ham (D66) en weblogster Merel Roze.

Bekijk het juryrapport op dutchbloggies.nl