Internationaal kort

Regering Sri Lanka laat ontheemden uit kampen vrij

Door onze correspondent

NEW DELHI. De autoriteiten in Sri Lanka hebben gisteren de vrijlating aangekondigd van alle ontheemden in kampen in het noorden van het land. Maar lokale hulpverleners rekenen niet op een snelle aftocht. De meeste vluchtelingen kunnen nog niet naar hun dorpen terugkeren, omdat het vervoer daarnaartoe niet is geregeld en de schade nog niet is hersteld. In mei, na de overwinning van het Sri-Lankese regeringsleger op de Tamil Tijgers, werden in totaal 280.000 Tamil-ontheemden gedwongen opgevangen in kampen in Vavuniya. Ze mochten er niet weg en de toegang van buitenlandse hulpverleners werd beperkt. Onder druk van de internationale gemeenschap en in het vooruitzicht van de voor 26 januari aangekondigde presidentsverkiezingen laat de regering de mensen nu vrij. Volgens waarnemers probeert de regering daarmee ook de weg vrij te maken voor financiële hulp van het IMF en westerse donoren.

Tsjechië: 3 jaar voor racistische rocker

Door onze correspondent

Warschau. De Tsjechische rockzanger en neonazi Michal Moravec (29) is in hoger beroep veroordeelde tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens het hof laten de intenties van de kaalgeschoren en zwaar getatoeëerde rockzanger weinig aan de verbeelding over. De jongste cd van zijn band Imperium heet Triomf van de Wil, naar de gelijknamige nazifilm van Leni Riefenstahl uit 1935. Moravec probeerde het nog uit te leggen in de rechtbank: dat hij oproept tot een ‘white revolution’ is een pijnlijk misverstand. Hij zingt ‘write revolution’. En in andere songteksten rept hij van ‘wait revolution’. „Ik heb een slechte uitspraak in het Engels”, verontschuldigde Moravec zich. De rechters geloofden er niets van.

Politie VS doodt vermeende schutter

Seattle. De Amerikaanse politie heeft gisteren in een voorstad van Seattle een man doodgeschoten, die ervan wordt verdacht zondag vier agenten te hebben gedood. De 37-jarige Maurice Clemmons was op de vlucht voor de politie, sinds hij het vuur zou hebben geopend op de vier agenten in een koffiezaak in Tacoma, bij Seattle. De politie waarschuwde dat Clemmons gewapend, gevaarlijk en mentaal instabiel was en zette een beloning van omgerekend 80.000 euro op zijn hoofd. Clemmons bezat een lang strafblad in de staten Washington en Arkansas. In mei werd hij beschuldigd van kinderverkrachting en geweld tegen een agent. Vijf dagen voor de schietpartij kwam hij op vrije voeten na het betalen van een borgsom van omgerekend 100.000 euro. Het motief voor het doden van de vier agenten is onbekend. (Reuters)

Italiaanse politie rolt grote maffiabende op

Rome. De Italiaanse politie heeft met de arrestatie van 74 verdachten een grote maffiabende opgerold. Dat heeft woordvoerder van de politie gisteren gezegd. Onder de arrestanten bevinden zich enkele politici en zakenlieden uit de Zuid-Italiaanse stad Bari. Bendeleider Savino Parisi werd maandagnacht samen met verschillende medewerkers opgepakt. Zij zijn onder meer beschuldigd van het stelen van vrachtwagens en het verstrekken van leningen tegen woekerrentes van 300 procent. Maar zij schrokken ook niet terug voor drugssmokkel, witwassen en moord. De activiteiten van de bende brachten in totaal ongeveer 220 miljoen euro op. Ze bezat land, racepaarden en verschillende bedrijven, die door de politie in beslag zijn genomen. Parisi was onlangs na een gevangenisstraf van veertien jaar weer vrijgekomen. Hij had daarna onmiddellijk zijn criminele activiteiten hervat en de Parisi-clan uitgebreid. (AP)

Bulgarije: 5 jaar voor leider misdaadbende

Sofia. Een Bulgaarse rechtbank heeft gisteren de leider van een criminele bende veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens het witwassen van omgerekend 50 miljoen euro. Petar „Amigaso” Petrov gaf leiding aan een bende die zich bezig hield met het witwassen van geld dat was verdiend met de smokkel van sigaretten tussen 1997 en 2002. Bulgarije staat onder druk van de EU om te bewijzen dat het zijn wetten kan handhaven en de georganiseerde misdaad en de corruptie kan aanpakken. (Reuters)