Impasse TNT en vakbonden

De onderhandelingen over een nieuwe cao en een sociaal plan bij TNT Post zijn gisteren stopgezet. De raad van bestuur van TNT wil eerst eengesprek met de voorzitters van de vakbonden, voordat de onderhandelaars van TNT verder praten met de onderhandelaars van de vakbonden.

„We willen er zeker van zijn dat ook op het hoogste niveau van de vakbonden duidelijk is wat de consequenties zijn van de looneis die de bonden op tafel leggen”, verklaart een woordvoerder van TNT. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent en een goed sociaal plan voor werknemers die hun baan in de toekomst gaan verliezen. Die loonsverhoging is onredelijk, vindt TNT. „Als de bonden dit doorzetten, bieden ze ons alleen nog maar de ruimte voor een heel snelle reorganisatie waarbij vele duizenden mensen hun baan zullen verliezen.” De onderhandelaars van de vakbonden reageren onthutst op het stopzetten van de onderhandelingen. „Dit is ongekend”, zegt Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV. „Nog voor we daadwerkelijk zouden beginnen, werd het gesprek afgekapt. Dat heb ik niet eerder meegemaakt.”

„Ik begrijp niet wat de bedoeling hiervan is”, zegt Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. „Alsof onze voorzitters een andere strategie voeren. Zij staan uiteraard achter onze looneis. Dat kan niet anders, want onze leden hebben hiervoor gekozen.” De vakbonden praten al sinds 2007 met het postbedrijf over kostenbesparingen. Die zijn nodig om het bedrijf levensvatbaar te houden. De postmarkt krimpt en TNT verliest grote opdrachtgevers aan de concurrentie. Dát er arbeidsplaatsen gaan verdwijnen, is onvermijdelijk. Het aantal gedwongen ontslagen schommelt afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen tussen de 1.000 en 11.000. Uiterlijk volgende week praten de voorzitters van de bonden met de raad van bestuur van TNT.