Geld naar arme leerling

Het extra geld dat basisscholen met achterstanden krijgen, wordt vanaf volgend jaar anders verdeeld. Niet langer de wijk waarin de school staat, maar de achterstandssituatie van leerlingen zelf zal bepalend zijn. Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, PvdA) vanochtend gezegd in de Tweede Kamer.

In maart dit jaar schreef NRC Handelsblad dat het achterstandsgeld, 70 miljoen euro in vier jaar, vaak verkeerd terechtkomt. Sommige scholen met weinig achterstandsleerlingen krijgen tienduizenden euro’s, omdat ze in een ‘arm’ postcodegebied staan. Achterstandsscholen die niet in een arme wijk staan, krijgen niets.

Een groot deel van de Tweede Kamer uitte vanochtend kritiek op die situatie. Dijksma erkende dat de regeling „grofmazig” is. Volgens haar zijn „enkele tientallen” van de zevenduizend basisscholen de dupe.

Vanaf oktober volgend jaar begint de staatssecretaris met een proef om het geld te verdelen via het ‘onderwijsnummer’ van de leerlingen. Armoede in het gezin en laagopgeleide ouders bepalen of een school extra geld krijgt voor een leerling.

De 70 miljoen euro voor achterstandsscholen is extra geld. Jaarlijks krijgen alle scholen al een vast bedrag voor hun achterstandsleerlingen. Dat bedrag loopt op tot 440 miljoen in 2011.