'Europese ambtenaren verdienen al genoeg'

Een loonsverhoging van 3,7 procent. Dat is wat de Europese Commissie eist voor de vijftig- tot zestigduizend Europese ambtenaren. Te betalen door de EU-lidstaten. De ambtenaren werken vooral voor de Commissie, maar ook voor andere Europese instellingen als het Europees Parlement, de Europese Raad of agentschappen als politieorganisatie Europol in Den Haag. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) zegt „verbijsterd” te zijn. Bij overleg tussen de lidstaten vandaag hoopt Nederland op voldoende steun van andere landen om het plan te blokkeren.

Waarom bent u verbijsterd?

„De EU verkeert in een zware economische crisis. Veel EU-landen proberen de salarissen van overheidspersoneel gelijk te houden. Daarom is het raar en onverantwoord dat de Commissie hier nu mee komt. Europese ambtenaren verdienen toch al niet slecht. En dan druk ik me nog zachtjes uit.”

Volgens de Commissie is de koopkracht van EU-ambtenaren de afgelopen jaren teruggelopen, terwijl die van veel nationale ambtenaren is gestegen.

„De Commissie maakt er een rekensommetje van, terwijl dit een politieke beslissing is. Ze hebben in Brussel kennelijk niet door wat er in de lidstaten speelt. Bovendien gaat de vergelijking met nationale ambtenaren mank, omdat de verschillen in salaris enorm zijn.”

U vindt dat EU-ambtenaren te veel verdienen?

„Het loongebouw van de Commissie is wel wat zwaar ja. Mijn belangrijkste bezwaar is dat de meeste Europese ambtenaren worden beschouwd als expats, terwijl ze bijna hun hele leven in Brussel wonen. Na hoeveel jaren houden die expatstatus en de daarbij behorende toeslagen op, vraag ik me dan af.”

Wilt u de huidige salarissen verlagen?

„Dat is nu een brug te ver. We verzamelen nu steun bij de andere lidstaten om deze salarisverhoging te blokkeren. Ik heb goede hoop dat dat lukt.”

Volgens de Commissie hebben de lidstaten eerder al ingestemd met de gebruikte rekenmethode voor de looneis. Een woordvoerder acht de kans groot dat de Commissie of individuele ambtenaren naar de rechter stappen als de loonsverhoging niet door gaat.

„Dan moet de Commissie toch beter naar haar eigen reglementen kijken. Daar staat namelijk in dat een loonsverhoging in tijden van economische crisis kan worden afgewezen. Of die woordvoerder weet dat niet, of ze laat het bewust weg.”

    • Wilmer Heck