Een sukukje van eigen deeg

Langzaam trekt de mist op rond de financiële perikelen van het emiraat Dubai, maar wat er te zien valt, zal internationale beleggers nauwelijks beter bevallen: drijfzand. Vorige week liet Dubai weten de betaling op zijn schulden eventueel met een half jaar uit te stellen, om vervolgens vier dagen lang op slot te gaan wegens de feestdagen. Dat was goed voor twee dagen commotie op de internationale financiële markten waar de wonden van de kredietcrisis nog nauwelijks genezen zijn.

Inmiddels is een aantal zaken duidelijk geworden: het slechte nieuws is dat Dubai afgelopen maandag liet weten zich niet verantwoordelijk te achten voor de schulden van Dubai World, een conglomeraat waarvan de buitenwereld tot voor kort aannam dat het een semi-overheidsbedrijf was. Nu is de betiteling ‘overheid’ sowieso wat onhandig voor een land waar de scheidslijn tussen publiek en privaat traditioneel vaag is. Maar het goede nieuws is dat de schulden waarover het gaat geen 80 miljard dollar bedragen (de totale schulden van Dubai), ook geen 60 miljard dollar (de eerder geschatte totale schuldenlast van Dubai World), maar 26 miljard.

Daarmee is nog weinig opgelost. Voornaamste struikelblok is een zogenoemde islamitische sukuk-obligatie van projectontwikkelaar Nakheel ter waarde van 3,5 miljard euro, die maandag 14 december moet zijn afgelost. Dat gaat niet gebeuren en dat is een precedent. Beleggers in de sukuk, waarvan een kwart zich inmiddels heeft verenigd in een belangengroep, breken zich het hoofd over hun status als crediteur. De lening, waarover geen rente wordt betaald, heeft de vorm van een partnerschap met de debiteur, waarin activa zijn ingebracht waarvan de inkomstenstroom voor de crediteur is. Een soort winstuitkering dus, geen rente. Maar als de debiteur nu failliet gaat? Hebben de beleggers dan recht op de ingebrachte activa, en dus voorrang op andere crediteuren, of komen ze juist als gewone obligatiehouders ver achteraan in de rij?

Niemand die het precies weet, en de afwikkeling is dan ook van groot belang voor de ontkiemende sukuk-markt, die op dit moment wereldwijd 100 miljard dollar bedraagt. Maleisië heeft daarvan bijna tweederde uitstaan.

Hoe moet dat verder? Weinig kans dat de buitenwereld ‘zijn kop houdt’ (shut up! ) zoals Dubais regerende sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum vorige maand nog verordonneerde. Maar op zijn verzuchting van afgelopen maandag dat ‘ze er niets van begrepen hebben’ valt inderdaad weinig af te dingen.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel