Economie kort

Nieuwe crisis dreigt in IJsland over akkoord Icesave

Door een onzer redacteuren

Reykjavik. In IJsland dreigt een nieuwe politieke crisis over Icesave. De oppositie in het parlement, de Althing, blokkeert de goedkeuring van het akkoord tussen IJsland, Nederland en Engeland over Icesave. Na een debat van ruim zestig uur, verdeeld over tien dagen, was er maandagavond geen uitzicht op een spoedige beslissing. Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson, tevens leider van LinksGroen, een van de twee regeringspartijen, waarschuwde dat IJsland internationaal zal worden gedegradeerd tot een land met „junkstatus” als het Icesave-akkoord niet snel wordt bekrachtigd”. IJsland had formeel tot dinsdagnacht de tijd om de Icesave-overeenkomst te bekrachtigen. Bij gebrek aan instemming door het IJslandse parlement hebben Den Haag en Londen vanaf nu het recht het akkoord op te zeggen. Maar volgens een diplomatieke zegsman zal Nederland „zeker niet van dit recht gebruik maken”. Het Icesave-akkoord voorziet in de terugbetaling van leningen tot een totaal van circa 4 miljard euro die Nederland (1,3 miljard euro) en Groot-Brittannië aan IJsland hebben verstrekt. IJsland is volgens EU-regels verplicht elke Icesave-spaarder minimaal 20.000 euro te vergoeden. IJsland kreeg de leningen omdat het zelf geen geld meer had, nadat de drie grote IJslandse banken vorig najaar omvielen en door de staat moesten worden overgenomen.

Aegon en SNS Reaal betalen steun terug

Den Haag. Verzekeraar Aegon en bank en verzekeraar SNS Reaal hebben een deel van de verkregen staatssteun terugbetaald. Bij Aegon gaat het om 1 miljard euro, ofwel eenderde van de gehele lening van 3 miljard euro. SNS Reaal heeft 185 miljoen euro afgelost van de 750 miljoen euro die werd geleend. Dat maakten de concerns gisteren afzonderlijk van elkaar bekend. Naast de aflossing betaalden de concerns ook verschuldigde rente. Bij Aegon ging het om een bedrag van 44 miljoen euro, terwijl SNS Reaal 7,5 miljoen euro overmaakte aan de staatskas. Aegon betaalde ook nog een zogenoemde aflospremie van 108 miljoen euro. SNS heeft zo’n premie niet hoeven betalen. SNS heeft ook nog eens aan grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal 65 miljoen euro terugbetaald. SNS Reaal kreeg in november vorig jaar een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat van 750 miljoen euro. Van de Stichting Beheer SNS Reaal werd 500 miljoen euro geleend. SNS Reaal kondigde in september aan een deel van de steun te gaan terugbetalen. Daartoe gaf het concern nieuwe aandelen uit. Aegon maakte in augustus al bekend 1 miljard euro te gaan terugbetalen. Ook de Haagse verzekeraar gaf daarvoor nieuwe aandelen uit. (ANP)

Touroperator TUI boekt hogere winst

Londen. TUI Travel, de grootste touroperator van Europa, heeft over het boekjaar dat op 30 september eindigde, de winst voor belasting met 15 procent zien stijgen tot 366 miljoen pond (402 miljoen euro). Volgens TUI zijn de vooruitzichten voor de zomer 2010 „bemoedigend” en zit er verbetering in de boekingen voor het winterseizoen. TUI Travel ontstond in 2007 na de fusie van het Duitse TUI en het Britse First Choice. Zowel TUI Travel als Europa’s nummer twee Thomas Cook hebben het aanbod de afgelopen twee jaar met ruim een kwart omlaag gebracht om de prijzen op peil te houden. En zo te voorkomen dat er te veel gestunt zou worden met de prijzen. (ANP)

Miljardeninjectie door Bank of Japan

Tokio. De Japanse centrale bank stelt leningen beschikbaar aan financiële instellingen voor een bedrag van 10.000 miljard yen (77 miljard euro) tegen een rente van 0,1 procent, om de economie een extra opsteker te geven. De overheid maakt zich onder meer zorgen over de schade die een dure yen de economie kan berokkenen. Vorige week daalde de dollar tot het laagste punt ten opzichte van de yen in veertien jaar. (ANP)