Daar wordt aan de deur geklopt

A work of art entitled 'Amazonian Field' by British artist Antony Gormley is pictured during the press view of the 'Earth: Art Of A Changing World' exhibition at Royal Academy of Arts in central London, on December 1, 2009. The exhibition will run from December 3, 2009 to January 31, 2010. AFP PHOTO/Shaun Curry AFP

Duizenden mannetjes van klei staan te wachten bij de deur. Ze willen allemaal naar binnen, zo lijkt het.

De deur is van museum The Royal Academy of Arts in Londen en de mannetjes zijn kunst. Ze zijn in 1991 bedacht door de Britse kunstenaar en beeldhouwer Antony Gormley (1950).

Het veld van mannetjes heet Amazonian Field en maakt onderdeel uit van de tijdelijke tentoonstelling Earth: Art of a changing world die morgen in the Royal Academy of Arts opent. De tentoonstelling is een verzameling van recente en oudere werken van verschillende kunstenaars, die als doel heeft de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar te maken.

De poppetjes van Gormley, volgens de BBC zijn het er hier in Londen rond de 15.000, zijn gemaakt van terracotta. Ze zijn ongeveer 25 centimeter hoog.

Amazonian Field liet Gormley in Brazilië maken. Het is een van de vele versies van het origineel Field dat de kunstenaar in 1991 bedacht en onder zijn supervisie liet maken door drie generaties van een familie van beeldhouwers uit Cholula, Mexico. Field bestaat uit 35.000 poppetjes.

De poppetjes zijn overal ter wereld al tentoongesteld en wel steeds op dezelfde manier: met de ‘gezichtjes’ gericht naar de toeschouwer.

Amazonian Field is een van de latere varianten van Field. Gormley liet ook varianten van Field maken in landen als Japan, in Engeland, in China, en Zweden. Steeds door lokale vrijwilligers. In 1994 won Gormley een Turner prize (prijs van de Tate Gallery) voor een collectie van zijn werk, waaronder de Britse versie van Field.

Field riep ook controverse op. Sommige tegenstanders zeiden het niet eerlijk te vinden dat Gormley beeldhouwwerk dat eigenlijk door Mexicanen was gemaakt, presenteert als zijn eigen werk.