Christian Lacroix uitgekleed tot licentiebureau

Models take to the catwalk at the end of French fashion designer Christian Lacroix's 2007 Spring/Summer haute couture collection presentation in Paris, Tuesday, January 23, 2007. Photographer: Judith White/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Er komt geen mode meer van de beroemde couturier Christian Lacroix. Het bedrijf dat zijn naam draagt, is gisteren door een handelstribunaal in Parijs gereduceerd tot een licentiebureau voor afgeleide producten, zoals parfums, pennen, paraplu’s en mannenkleding die door anderen wordt gemaakt.

Daarmee is precies gebeurd wat Christian Lacroix (59) de afgelopen maanden als de ergst mogelijke afloop schetste van een slepende faillissementsprocedure. „Ik wil dat het huis niet wordt uitgekleed”, zei hij deze zomer. „We moeten haute couture blijven, 200 procent.”

Maar de ontwerper was de greep op zijn naam al lang kwijt. Eigenlijk al sinds 1987, toen hij het Maison de Couture Christian Lacroix begon. Eigenaar was de groep LVMH (Louis Vuitton) van zakenman Bernard Arnault. Couturiers verkopen wel vaker de rechten op hun naam aan groepen als LVMH om hun eigen merk te kunnen lanceren.

Christian Lacroix werd als couturier werknemer van Christian Lacroix, een merk in eigendom van Arnault. Hij kon zich niet verzetten tegen de ontwikkeling van afgeleide producten onder zijn naam, van haarverf tot parfum.

In 2005 verkocht LVMH naam en bedrijf door. Twee Franse ondernemers, de gebroeders Falic, zijn sindsdien de eigenaren van Christian Lacroix. De couturier leverde hun de laatste jaren ontwerpen tegen een honorarium, zonder een rol te spelen in het bedrijf met 120 werknemers. Met zijn haute couture en confectielijn maakte het bedrijf jarenlang verlies, vorig jaar 10 miljoen euro, op een omzet van 30 miljoen.

Dit jaar raakte het bedrijf in surséance van betaling. De gebroeders Falic schermden met overnamekandidaten, maar dat leverde niets op. Gisteren besloot de rechter dat de gebroeders Falic de eigenaar blijven van het bedrijf in afgeslankte vorm. De ruim 100 medewerkers die met ontwerpen van Lacroix werkten, worden ontslagen.

Christian Lacroix, die voor afzonderlijke klanten trouwjurken, TGV-interieurs en andere ontwerpen blijft maken, hoopt dat alsnog een overnamekandidaat zal opduiken, die van Christian Lacroix weer een modehuis maakt.

    • René Moerland