Carrièremeetlat

Zelfde studie, andere loopbaan. Twee jaargenoten langs de carrièremeetlat.

De directiesecretaris

Wat houdt uw werk in?

„Mijn functie komt voort uit de splitsing van energiebedrijven. Ik werk bij de netbeheerder van Zeeland. We moeten zorgen dat we voldoen aan alle regels, want de Nederlands Mededingingsautoriteit houdt alles scherp in de gaten. Op dit moment ben ik voornamelijk bezig met een roadshow langs alle Zeeuwse gemeenten om te laten zien wat we kunnen.”

Wat heeft u nog aan uw rechtenstudie?

„Alles wat wij doen gebeurt in een sterk gereguleerde markt. Alle regels staan in de elektriciteitswet, een strak keurslijf. Zo moeten wij een nieuw windpark tegen een gereduceerd tarief aansluiten op ons elektriciteitsnetwerk. Daar maken we verlies op. Doordat er veel windparken zijn in Zeeland, komt dat hard aan.”

Waarom deed u zeven jaar over uw studie?

„Ik heb zes maanden stage gelopen bij de gemeente Rotterdam en ik heb een postdoc bij het ministerie van Onderwijs gedaan. Daar zat ik anderhalf jaar bij de directie hbo-strategisch beleid. Het was eigenlijk vooral om mijn afstuderen uit te stellen. Ik heb geleerd dat ik bij zo’n grote organisatie waar veel mensen een dubbele agenda hebben, niet echt op mijn plek ben.”

Wat wilt u in de toekomst doen?

„Deze baan is voor twee jaar. Als de splitsing is afgerond wordt gekeken of mijn functie nog nodig is. Hiervoor was ik freelancer en eigenlijk benader ik deze functie ook op die manier. Het is een grote opdracht en daarna zien we wel weer.”

De afdelingsmanager

Hoe wordt een rechtenstudent manager?

„Na mijn studie kwam ik eerst bij het ministerie van Onderwijs terecht. Daarna werkte ik als jurist bij T-Mobile. Ik hield me bezig met procedures rond de plaatsing van en contracten over masten. Daarna begon ik voor mezelf en had ik KPN als klant voor ongeveer dezelfde functie. Ik doe het nu vijf maanden en het is erg verfrissend. Het is soms nog ontdekken, ook al had ik al ervaring met het aansturen van een team.”

Mist u het juridische aspect in uw werk?

„Ik vond het leuk om in de rechtszaal te staan, maar ik mis het niet. Ik heb nog steeds veel met juridische zaken te maken. De bouw van masten valt onder het bouwrecht en er wordt geregeld over geprocedeerd. Soms omdat een operator het oneens is met het weigeren van een vergunning. Of omdat omwonenden die mast liever niet willen uit angst voor radiogolven, of omdat er sprake is van een not in my backyard-reactie. In het begin had ik soms de neiging om in juridische zaken meteen beslissingen te nemen, maar daar heb ik medewerkers voor. Delegeren is belangrijk en dat moet ik nog verder leren.”

Is zestig uur per week niet wat veel?

„Het is veel, maar ik heb me er inmiddels op ingesteld. Ik wist toen ik deze baan aannam dat ik het niet op routine zou kunnen doen, en in elk geval het eerste jaar veel extra uren zou gaan maken. Het is de bedoeling dat er later een wat betere balans komt tussen privé en werk.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk