Wetenschap kort

Vaak binnen familie gehuwd in 19de eeuw

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Huwelijken tussen familieleden waren in Nederland tussen 1840 en 1922 relatief algemeen in plattelandsprovincies. Neef-nichthuwelijken maakten destijds zo’n 2 procent van het totaal uit; huwelijken tussen broers en zussen ruim 4 procent. Na 1922 namen die percentages af. Dat melden onderzoekers van de VU, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in het American Journal of Human Biology (november). Ze onderzochten ruim een miljoen huwelijken. Neef- nichthuwelijken kwamen het vaakst voor in hogere en middelhoge sociale klassen en onder orthodox protestante gemeenten in Gelderland (de ‘Biblebelt’). Familiehuwelijken waarborgden sociale status en culturele en geloofswaarden binnen de familie.

Meer leukemie bij veel formaldehyde

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Amerikaanse begrafenisondernemers die meer dan 3.000 lijken balsemden met formaldehyde hebben bijna vier keer zo veel kans om aan een bepaalde vorm van leukemie te overlijden dan lijkbezorgers die minder dan 500 lichamen behandelden. Daarmee is voor het eerst aangetoond dat langdurige blootstelling aan formaldehyde in de werkomgeving naast neusholtekanker ook leukemie veroorzaakt. Dat vond Michael Hauptmann, een epidemioloog die nu bij het Nederlands kankerinstituut werkt. De publicatie van Hauptmann en zijn collega’s verscheen in het Journal of the National Cancer Institute. In Nederland is het balsemen van lijken alleen in uitzonderlijke omstandigheden toegestaan. De Nederlandse normen voor formaldehydeconcentraties op de werkplek horen tot de strengste ter wereld.