Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De Amerikaanse president Obama maakt vanavond op de militaire academie van West-Point zijn nieuwe strategie voor Afghanistan bekend. Waarnemers verwachten dat Obama tienduizenden manschappen extra naar Afghanistan stuurt. Obama zal ook zijn NAVO-partners onder druk zetten om meer troepen te sturen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In 1994 kreeg de Albanese Kosovaar Ramo I. tbs opgelegd omdat hij in dit land iemand had vermoord. Vorig jaar werd hij aan Kosovo uitgeleverd onder de voorwaarde dat hij daar verder zou worden behandeld. In een reportage wordt onderzocht waarom hij daar nu weer vrij rondloopt. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Aandacht voor het overlijden van de Nederlandse chansonnier en acteur Ramses Shaffy. Reportage over de nieuwe strategie van president Obama voor Afghanistan en de betekenis voor de Nederlandse troepen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gerie Smit is slachtoffer van de Volendamse cafébrand. Zij vertelt over haar boek Nieuwe handen. Verder aandacht voor de schaatsfilm De hel van ‘63 met regisseur Steven de Jong, acteur Cas Jansen en Henk Gemser, die de Elfstedentocht in 1963 uitreed. Muziek van de Belgische band Triggerfinger. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën, over belastingontduiking en belastingparadijzen. Ned.1, 23.10-0.00u.

documentaire

Ray Mears’s northern wilderness. Laatste deel van een voetreis door het noorden van Canada, in het spoor van de achttiende eeuwse geograaf en ontdekkingsreiziger David Thompson. BBC 2, 20.00-21.00u.

Themenabend: Der Preis der Freiheit. Thema-avond over de economische veranderingen in Oost-Europa na de val van het communisme. Met om 21.00u ‘Die andere Revolution’, een film van Malgorzata Bucka over de gevolgen van de economische crisis voor individuen in Polen, Tsjechië en Slowakije. Daarna om 22.00u ‘Kapitalismus, unser Geheimrezept’ van Alexandru Solomon. Daarin wordt het kapitalisme in Roemenië aan de kaak gesteld. In dat land staan veel voormalige bondgenoten van dictator Ceau-cescu aan het hoofd van ondernemingen die destijds opgericht zouden zijn met geld van de bankrekeningen van de dictator.Arte, 20.59-23.00u.

Louis Theroux: Killadelphia. De Amerikaanse stad Philadelphia heeft een bedenkelijke reputatie. Op elke hoek van de straat staan drughandelaren en er worden 400 moorden per jaar gepleegd. De repressie door de politie heeft geen merkbaar effect, veel bewoners durven niet zonder vuurwapen de straat op. Louis Theroux gaat een paar dagen mee op de achterbank van een politiewagen.Canvas, 21.10-22.10u.

Expelled: No Intelligence Allowed. Documentaire over wetenschappers, filosofen en docenten die zeggen niet meer serieus te worden genomen in hun vak sinds bekend werd dat zij geloven dat een god de aarde geschapen heeft.Ned.2, 23.20-0.30u.

informatief

Delia’s classic Christmas. Voor het eerst in 9 jaar is tv-kok Delia Smith terug op het BBC-scherm. Deze keer om kerstdis-koks veilig door de feestdagen te loodsen. Met ouderwets degelijke schotels als gevulde kalkoen en runderfilet met paddestoelen. En machtige desserts, met heel veel chocolade.BBC 2, 22.00-23.00u.

37°: Plötzlich war er da. Reportage over spookrijders waarin met slachtoffers, veroorzakers, familie, politie en getuigen gesproken wordt over oorzaken en gevolgen van het spookrijden.ZDF, 22.25-22.45u.

cultuur

Imagine...: Own Art. Programma over het Britse equivalent van de Kunstkoopregeling, die kunst betaalbaar maakt voor niet-rijken. Aan het woord komen onder anderen een varkenshouder, een fabrieksarbeider en een politieagent. BBC 1, 23.35-.25u.

amusement

Paradox. Tweede aflevering van vijfdelige thrillerserie, met Tamzin Outhwaite als Detective Inspector Rebecca Flint. DI Flint kan in de toekomst kijken en doet verwoede pogingen om die, in geval van aangekondigd onheil, te veranderen. BBC 1, 22.00-23.00u.