Vijf Britse zeilers door Iran in de Golf opgepakt

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vijf Britse opvarenden van een zeiljacht in de Golf opgepakt. De Britse regering zei vanochtend geen parallellen te zien met een ernstig diplomatiek incident in 2007, toen Iran acht Britse marinemensen en zeven mariniers in de Golf aanhield, die uiteindelijk na twee weken vrijkwamen.

„Er is zeker geen confrontatie of ruzie”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, tegen de BBC-radio. „Voorzover we weten, worden deze mensen goed behandeld, zoals we zouden verwachten van een land als Iran.” Dat Iran een onderzoek instelt noemde hij „volstrekt redelijk”.

De laatste paar jaar zijn er echter voortdurend spanningen tussen Iran en Groot-Brittannië, afgelopen zomer nog naar aanleiding van Iraanse beschuldigingen van Britse betrokkenheid bij het massaprotest tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad.

De vijf Britten, burgers die aan een zeilrace wilden meedoen, werden 25 november onderschept door de marine van de Revolutionaire Garde op weg van Bahrein naar Dubai, aldus Britse mededelingen. Miliband zei dat ze mogelijk per ongeluk in Iraanse wateren waren terechtgekomen.

Iran liet vanochtend weten dat justitie een oordeel over hen zal vellen. „Natuurlijk zullen onze maatregelen hard en ernstig zijn als we uitvinden dat ze boosaardige bedoelingen hadden”, zo zei Esfandiar Rahim-Mashaie, stafchef van Ahmadinejad, tegen het semi-officiële persbureau Fars.

Het persbureau ISNA meldde dat radicale studenten morgen bij de Britse ambassade in Teheran zullen protesteren tegen „de Britse schending van de Iraanse wateren”.

In Iran zitten ook nog altijd drie Amerikaanse burgers vast die in juli vanuit Irak Iran binnenkwamen, volgens hun families per ongeluk tijdens een wandeltocht. Teheran heeft aangekondigd dat ze worden berecht. (Reuters, AFP)