Verkoop NBC dichterbij

De verkoop van het Amerikaanse mediaconcern NBC Universal is een stap dichterbij gekomen. Grootaandeelhouder General Electric (GE) heeft gisteren een voorlopig akkoord bereikt met zijn Franse mede-eigenaar Vivendi.

General Electric koopt voor een bedrag van circa 5,8 miljard dollar (3,9 miljard euro) het belang van 20 procent van Vivendi. Dat melden de Amerikaanse financiële media. NBC Universal is onder meer bekend van de financiële nieuwszender CNBC, de filmmaatschappij Universal Pictures en pretparken in Californië en Florida.

Nu General Electric alle aandelen in handen krijgt, kan het bedrijf verder onderhandelen met Comcast, de grootste kabelmaatschappij van de VS. GE wil 51 procent van de aandelen in NBC Universal overdoen aan Comcast. Die transactie, met een geschatte waarde van 30 miljard dollar, zou het kabelbedrijf een van de grootste mediaconcerns van de VS maken. Alleen The Walt Disney Company is groter.

General Electric wil zijn belang in NBC Universal onder meer verkopen om de verliezen bij zijn financiële divisie te compenseren. GE Capital heeft veel last gehad van de economische crisis. Het Franse Vivendi op zijn beurt heeft geld nodig voor de overname van het Braziliaanse telecommunicatiebedrijf GVT. Die transactie werd twee weken geleden bekendgemaakt.

De overname van NBC Universal kan nog wel een jaar duren. Zo moet de Amerikaanse mededingingsautoriteit nog onderzoek doen naar de deal. Topman John Malone van kabelmaatschappij Liberty Global (onder meer UPC) en concurrent van Comcast, waarschuwde onlangs dat Comcast met NBC Universal een te groot marktaandeel zou verwerven. Malone vreest dat NBC Universal veel hogere tarieven zal vragen aan kabelmaatschappijen om zijn tv-kanalen te mogen doorgeven.