Universiteit Utrecht heft per 2010 eigen krant op

De Universiteit Utrecht verliest haar universiteitskrant U-blad als papieren uitgave. Dat heeft het college van bestuur besloten. In plaats daarvan komt er een digitaal medium, met een kleine redactie.

De Universiteitsraad is gisteren een actie begonnen om de universiteitskrant te redden. „Het moet op papier én journalistiek onafhankelijk blijven”, verduidelijkt Max Patelski, studentlid van de Universiteitsraad. Hij vreest dat een kleinere redactie ten koste gaat van de onafhankelijkheid.

Het college van bestuur bevestigde gisteren dat het per 1 januari het U-blad wil opheffen, als bezuinigingsmaatregel. De verschijningsfrequentie was al van wekelijks naar tweewekelijks gebracht. Collegevoorzitter Yvonne van Rooy wijst erop dat „men ook elders overgaat op digitale communicatie”.

De Universiteitsraad vindt echter dat het nieuws zo niet op een goede journalistieke manier kan worden gebracht. „Een website kan nooit een papieren krant vervangen”, zegt Patelski. Hij verwijt het universiteitsbestuur een onzorgvuldig besluit. Het U-blad is volgens hem een goed medium voor personeel en studenten.

Mocht het U-blad in zijn huidige vorm verdwijnen, dan heeft de Universiteit Utrecht de „twijfelachtige eer” de eerste universiteit te zijn zonder papieren krant, constateert de Utrechtse hoogleraar Frits van Oostrom.

Bij andere universiteitsbladen was de onafhankelijkheid eerder ook al in het geding, bijvoorbeeld bij Mare (Leiden), twee jaar geleden. Daar kwam het college van bestuur terug op zijn voornemen de bladformule aan te passen.

Een universiteitsblad dient altijd kritisch en onafhankelijk te zijn, vindt Van Oostrom. Vorige week reikte hij als juryvoorzitter nog de Gouden Luis in de Pels uit, de prijs voor de beste universiteitskrant. „Een universiteit is geen bedrijf, het is een instelling van de vrijheid. Daar hoort het vrije woord bij.” Van Oostrom benadrukt dat hij niet tegen digitale publicaties is. „Er zijn uitstekende uitgaven, zoals de Huffington Post en Arts and letters Daily. Maar voor een universiteit is een papieren uitgave onontbeerlijk.”