Sri Lanka laat vluchtelingen in kampen vrij

De autoriteiten in Sri Lanka hebben vanochtend de vrijlating aangekondigd van alle vluchtelingen in kampen in het noorden van het land. Maar lokale hulpverleners rekenen niet op een snelle aftocht.

De meeste vluchtelingen kunnen nog niet naar hun dorpen terugkeren, omdat het vervoer daarnaar toe niet is geregeld en de oorlogsschade in veel gebieden nog niet is hersteld.

In mei, na de overwinning van het Sri Lankese regeringsleger op de Tamil Tijgers, werden in totaal 280.000 Tamil-vluchtelingen gedwongen opgevangen in kampen in Vavuniya. Ze mochten er niet weg en de toegang van buitenlandse hulpverleners werd beperkt.

Onder druk van de internationale gemeenschap en vooral in het vooruitzicht van de voor 26 januari aangekondigde presidentsverkiezingen laat de regering in Colombo de mensen nu vrij. Volgens waarnemers probeert de regering daarmee ook de weg vrij te maken voor meer financiële hulp van het IMF en westerse donoren.

De afgelopen maanden zijn naar schatting al bijna 160.000 vluchtelingen uit de kampen vertrokken. De Nederlandse hulpverlener Jorieke Streef van Cordaid , die in Vavuniya verblijft, betwijfelt of de kampen nu snel leeg zullen stromen, na de officiële aankondiging van vanochtend.

Volgens haar moeten degenen die de poort uit willen, zich uitgebreid laten registreren en mogen gezinnen nog niet met z’n allen naar buiten. Los daarvan is de vraag waar ze naar toe moeten, zolang hun oude huizen niet zijn hersteld, zegt ze.

In de kampen van Vavuniya verblijven nog circa 121.000 vluchtelingen, onder wie ook nog steeds 10.000 mensen die zijn aangeduid als ex-strijders van de Tamil Tijgers. Deze laatste groep komt in aanmerking voor een speciaal rehabilitatieprogramma.

De stemmen van de Tamils zijn belangrijk in de komende presidentsverkiezingen. Daarin zal president Mahinda Rajapaksa het moeten opnemen tegen zijn vroegere legerchef Sarath Fonseka, die afgelopen zondag aankondigde tegenkandidaat te zullen zijn.

Fonseka, die naar verluidt het gevoel had door Rajapaksa en zijn broers op een zijspoor te zijn gezet na de zege op de Tamil Tijgers, kan rekenen op de steun van verschillende oppositiepartijen.

    • Wim Brummelman