Sport kort

FIFA: extra arbiters bij WK, Ierland wil 33ste land zijn

Johannesburg. De wereldvoetbalfederatie FIFA is van plan om bij het WK in Zuid-Afrika extra assistenten op het veld toe te laten. Dat heeft voorzitter Sepp Blatter bij de opening van een voetbalconferentie in Johannesburg gezegd. Hij vertelde dat het voorstel morgen aan de orde komt tijdens de vergadering van de executive board in Kaapstad. Volgens Blatter heeft het incident met de handsbal van Thierry Henry aangetoond dat de scheidsrechters op het veld extra steun nodig hebben. Als het voorstel wordt aangenomen, moet de spelregelcommissie tijdens een vergadering in maart de wijziging fiatteren. Blatter vertelde ook dat de board zich buigt over een verzoek van Ierland het land als 33ste deelnemer aan de WK-eindronde toe te laten. De Ieren vinden dat ze door de handsbal van Henry in de beslissingswedstrijd tegen Frankrijk onrechtmatig zijn uitgeschakeld. (ANP)

Boete na schelden voor Serena Williams

LONDEN. Tennisster Serena Williams heeft een boete van ruim 117.000 euro gekregen voor haar scheldpartij bij de US Open in september. Dat maakte de internationale tennisfederatie dag bekend. Tijdens haar (verloren) partij tegen Kim Clijsters dreigde ze na een beslissing waarmee ze het niet eens was bij een vrouwelijke official een tennisbal in de strot te duwen. De ITF waarschuwde de Amerikaanse nummer één van de wereld dat een volgende overtreding in de komende twee jaar betekent dat ze in 2010, 2011 en 2012 niet mag meedoen aan de US Open. (ANP)

Gijs de Jong manager competitie bij KNVB

ZEIST. Gijs de Jong (37) volgt Bert van Oostveen bij de KNVB op als manager competitiezaken betaald voetbal. De Jong begint in januari in deze functie bij de voetbalbond. Hij is al sinds 2003 werkzaam bij de KNVB als coördinator veiligheidszaken. In zijn nieuwe functie wordt De Jong onder meer verantwoordelijk voor het speelschema in de eredivisie en eerste divisie, voor scheidsrechterszaken, tuchtzaken en veiligheidszaken. Van Oostveen, de nieuwe directeur bedrijfsvoering van de KNVB, treedt op 1 januari toe tot het bestuur betaald voetbal. (ANP)

Amateurs botsen met profs over officials

ZEIST. De clubs in het betaald voetbal willen de maximale leeftijd van zeventig jaar voor officials in het voetbal schrappen. Daaraan gekoppeld wensen de profs in de nieuwe reglementen voor bestuurders wel een maximale termijn van twaalf jaar in functie op te nemen. Die laatste wijziging ziet de amateursectie van de KNVB volgens directeur profvoetbal Henk Kesler niet zitten. (ANP)

Ook Tsonga naar toernooi Rotterdam

ROTTERDAM. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga heeft zijn deelname bevestigd aan het 37ste World Tennis Tournament in Rotterdam. Eerder legde toernooidirecteur Richard Krajicek al Rafael Nadal en Novak Djokovic, de nummers twee en drie van de wereld, vast voor het toernooi dat van 8 tot en met 14 februari 2010 plaatsvindt in Ahoy. Nadal en Djokovic waren afgelopen week twee van de acht deelnemers aan de ATP World Tour Finals in Londen. (ANP)

WK afstanden 2012 zijn in Heerenveen

HEERENVEEN. De wereldkampioenschappen afstanden zijn in 2012 in het Thialf-stadion in Heerenveen. Dat maakte de Internationale Schaats Unie (ISU) gisteren bekend. (ANP)