Nieuwe glans voor de min of meer obscure nummers

cd pop

Tom Waits: Glitter and Doom Live *****

Sommige Waits-liefhebbers geven de voorkeur aan de crooner die Waits was aan het begin van zijn carrière. Zij kunnen dit livealbum overslaan. Zeker, de meester leidt zijn liedjes nog altijd in met een soort van absurdistische conferences, die hier gelukkig op een aparte cd zijn geïsoleerd, zodat ze de stroom van geweldige muziek niet onderbreken.

Deze plaat laat de voldragen Waits horen – met zijn rauwe, soms brullende stem, het orkest dat af en toe de indruk wekt op keukengerei zijn werk te doen en de aan William Burroughs en andere beat poets herinnerende teksten, waarin verlatenheid en wanhoop om voorrang strijden. Geen greatest hits – eerder slaagt Waits erin min of meer obscure nummers van recente platen nieuwe glans te geven. Maar één nieuw nummer: het merkwaardige, steeds lager gezongen Live circus.

Bepaald verbluffend is het brede scala aan genres dat Waits laat horen: van het keiharde Singapore tot het hartverscheurende The part you throw away.

Raymond van den Boogaard

    • Raymond van den Boogaard